Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din cartierul gălăţean Mazepa II şi-a cinstit astăzi ocrotitorii spirituali.

În ajunul sărbătorii, mulți credincioși au participat la slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfinților Trei Ierarhi săvârşite de un sobor de preoți din municipiul Galați.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa numeroșilor credincioşi veniţi în număr mare la această biserică din centrul oraşului Galaţi pentru a se ruga celor trei sfinţi luminători ai creştinătăţii.

La slujbă au participat şi elevi de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“ şi de la Şcoala Gimnazială nr. 28 „Mihai Eminescu“ din Galaţi, precum şi tineri voluntari implicaţi în activităţile educaţional-catehetice şi social-misionare ale parohiei.

De asemenea, la sărbătoarea „sfinţilor mari dascăli ai lumii şi ierarhi“ a participat şi preotul din parohia Titcov, situată în Insula Mare a Brăilei şiînfrăţită cu parohia gălăţeană de peste 14 ani, care a primit din partea parohiei cu prilejul hramului ajutoare financiare şi rechizite pentru 30 de elevi nevoiaşi din insulă.

În omilia rostită la sărbătoarea bisericii, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa alesă a celor trei sfinţi cinstiţi astăzi şi despre modul frumos şi actual în care această parohie ce îi are ca ocrotitori a înţeles să transpună în fapte învăţăturile lor, devenind o mare familie, în care, atât cei tineri, cât cei mai în vârstă sunt prezenți în programele educaționale, culturale și social-filantropice desfășurate cu implicare de preoții acestei parohii.

După Sfânta Liturghie, în cadrul programului parohial „O şansă pentru tinerii noştri!“, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oferit diplome, cărţi de zidire sufletească, iconiţe, premii în bani și alte daruri unui număr de 10 elevi cu rezultate remarcabile la învăţătură şi la diferite concursuri şcolare. Şi ceilalţi copii prezenţi la slujbă au primit daruri din parte ierarhului.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat darurile pregătite special pentru a fi oferite la 25 de bătrâni nevoiaşi din parohie.

În zilele premergătoare hramului,30 de copii orfani de la trei Centre de plasament şi 25 de bătrâni de la o fundaţie de sprijin a vârstnicilor din Galaţi au primit hrană şi alte daruri din partea parohiei.

Parohia gălăţeană a încheiat sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi cu o activitate filantropică la Centrul medical de permanenţă „Sf. Ierarh Luca“, care, din luna septembrie a anului trecut, funcţionează în cadrul acestei parohii. Darurile oferite astăzi au constat în truse medicale de micro-chirurgie, medicamenteşi produse pentru dezinfectarea instrumentarului medical şi a suprafeţelor de lucru.

Această unitatea medicală, este situată la demisolul Aşezământului social-filantropic din cadrul Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi asigură continuitatea în asistenţa medicală primară pentru fiecare cetăţean, indiferent de statutul de asigurat, scopul principal al înfiinţării fiind degrevarea unităţilor de primiri urgenţe şi a camerelor de gardă din cadrul spitalelor din oraş, foarte solicitate în perioada de pandemie.

Toate programele educaţionaleşi social-filantropice desfăşurate în săptămâna premergătoare hramului au beneficiat de sprijinul nemijlocit şi implicarea efectivă a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, a voluntarilor și bunilor credincioși.

Parohia ocrotită de Sfinţii Trei Ierarhi este una din cele mai dinamice parohii gălăţene, implicate atât în programe educaţionale pentru tineri şi împreună cu tinerii, cât şi în proiecte filantropice îndreptate către cele mai defavorizate categorii sociale.

***

Situată în centrul Galaţilor, pe faleza superioară a Dunării, biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, ctitorie a pescarilor săraci de odinioară din această zonă a urbei, este unul dintre cele mai bătrâne locaşuri de cult din oraş. Al treilea locaş de cult de pe acelaşi loc (primele două risipindu-se cu timpul), cu vechime de aproape un secol şi jumătate, biserica a fost înnoită prin lucrări de consolidare, reparaţiişiînfrumuseţare, derulate în perioada 2004-2012, fiind resfinţită în 27 noiembrie 2012 de ÎPS Părinte Casian al Dunării de Jos şi ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului.

Pr. Rareș Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook