Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 29-a după Rusalii, numită și a celor 10 leproși, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiul Galați, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Catedralei arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulți dintre copiii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică de la Sfântul Luca în care este relatată vindecarea de către Domnul Hristos a zece oameni bolnavi de lepră şi izolaţi de societatea în care aceştia trăiau, evidenţiind iubirea Mântuitorului manifestată faţă de toţi oamenii, indiferent de condiţia lor socială.

„Iubirea Mântuitorului nu-i o iubire programată, ea nu se măsoară cu numărul de cazuri rezolvate, ci iubirea se măsoară cu infinitul. Până va exista un singur suferind, iubirea este suferindă, iar Iisus ne-a adus iubirea răstignită. Blaise Pascal a spus că «Hristos va fi răstignit pe cruce până la sfârşitul veacurilor», când se va sfârşi păcatul şi moartea şi va fi proclamat cer nou şi pământ nou“, a precizat ierarhul Dunării de Jos.

Întrucât astăzi a fost şi sărbătoarea cinstirii lanţului cu care a fost legat în temniţă Sfântul Apostol Petru, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a mers după Sfânta Liturghie la Penitenciarul de maximă siguranţă din municipiul Galaţi pentru a fi în comuniune de rugăciune cu persoanele private temporar de libertate din această unitate de detenţie.

În capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din incinta penitenciarului, ierarhul locului a oficiat o slujbă de mulţumire, a rostit rugăciunile speciale pentru cei aflaţi în închisori şi a săvârşit slujba de pomenire pentru martirii, deţinuţii şi angajaţii Penitenciarului Galaţi, trecuţi la cele veşnice.

La eveniment au participat reprezentanţi ai penitenciarului, preotul capelan şi câteva persoane private de libertate, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

În cuvântul adresat celor întemniţaţi, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre sărbătoarea de astăzi şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să facă din timpul petrecut aici un un timp al pocăinţei, al îndreptării şi al cultivării dragostei faţă de semenii noştri.

Arhiepiscopia Dunării de Jos este mereu preocupată de identificarea unor noi modalităţi misionare care să vină în sprijinul catehizării şi ajutorării persoanelor private temporar de libertate. Între acestea, se numără şi cooperarea dintre diferite comunităţi parohiale şi preoţii din slujirea socială, în vederea organizării unor programe comune, atât educaţionale, cât şi social-filantropice.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook