Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la data de 17 ianuarie când Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, parohia gălăţeană din cartierul Micro 21 care îl are ca ocrotitor spiritual se află în zi de sărbătoare.

Sfânta Liturghie în zi de hram a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica cea mică a acestei comunităţi parohiale, în prezenţa multor credincioşi din Galaţi.

În prezent, potrivit nevoile pastorale şi liturgice ale enoriaşilor din această parte a oraşului de la Dunăre, se construieşte o nouă biserică din cărămidă, de dimensiuni mai mari, care în prezent a ajuns la stadiul de finisaje interioare şi exterioare.

La momentul liturgic cuvenit, Chiriarhul Dunării de Jos a împărtăşit cu Sfintele Taine un grup de copii ai Şcolii Gimnaziale Nr. 3 „Ion Luca Caragiale“, instituţie ce se află pe teritoriul canonic al parohiei. Aceşti copii sunt asistaţi în cadrul Centrului de zi pentru copii defavorizaţi „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare“ din cadrul parohiei, unde, după programul şcolar zilnic îşi fac temele, se joacă, participă la diferite activităţi şi primesc masa de prânz.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa curată şi învăţăturile Sfântului Antonie cel Mare, un ascet reprezentativ pentru duhul vieţii călugăreşti.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat slujba parastasului pentru ctitorii acestui sfânt locaş, dar şi pentru vrednicii de pomenire ierarhi Chesarie Păunescu al Dunării de Jos şi Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului şi teolog de seamă al Bisericii noastre.

După tradiţie, preoţii slujitori împreună cu enoriaşii parohiei au pregătit pachete cu alimente şi produse igienico-sanitare pe care ierahul locului le-a oferit astăzi copiilor şi credincioşilor prezenţi.

⁕⁕⁕

Centrul de zi pentru copii „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“ din Galaţi

În anul 2005, parohia „Sf. Cuvios Antonie cel Mare“ din municipiul Galaţi a primit binecuvântarea chiriarhală pentru a construi un centru destinat copiilor proveniţi din familii nevoiaşe. Pe parcursul unui an şi jumătate, a fost ridicată o frumoasă clădire care cuprinde o sală de meditaţie, una de calculatoare, două birouri, o sală de mese, o bucătărie şi o magazie. Încăperile centrului sunt dotate şi utilate cu mobilier nou, copiii care frecventează centrul având toate condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţilor planificate.

Inaugurarea Centrului de zi pentru copii „Sf. Antonie cel Mare“ din Galaţi a avut loc în ziua de 17 ianuarie 2009, cu ocazia hramului bisericii, slujba de sfinţire fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi.

În cadrul acestui Centru de zi sunt asistaţi 50 de copii selectaţi în baza unor anchete sociale efectuate de asistentul social, angajat al aşezământului parohial. Copiii primesc zilnic pe lângă o masă caldă şi consiliere socială, psihologică, duhovnicească şi sprijin în efectuarea temelor pentru acasă.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook