Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Credincioşii parohiei gălăţene din cartierul Micro 21 care-l au ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, s-au aflat astăzi, 17 ianuarie, în zi de sărbătoare.

Sărbătoarea a debutat în ajunul acestei sărbători cu oficierea slujbei Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare și a continuat a doua zi prin săvârşirea sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica cea mică a comunităţii, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor care au participat la slujbă.

În prezent, după nevoile pastorale şi liturgice ale enoriaşilor din această parte a oraşului de la Dunăre, se află în construcţie o nouă biserică de dimensiuni mai mari. Noul locaş, zidit din cărămidă, se află la stadiul de finisaje interioare şi exterioare.

La momentul liturgic cuvenit, chiriarhul Dunării de Jos a împărtăşit cu Sfintele Taine copiii de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 „Ion Luca Caragiale“, prezenţi la slujbă.

Această instituţie de învăţământ din Galaţi se află pe teritoriul canonic al parohiei, iar 50 de copii de la această şcoală sunt asistaţi în cadrul centrului de zi al parohiei, unde, după programul şcolar îşi fac temele, se joacă, participă la diverse activităţi instructiv-educative şi primesc masa de prânz.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa curată şi învăţăturile Sfântului Antonie cel Mare, un ascet reprezentativ pentru duhul vieţii călugăreşti.

După Sfânta Liturghie, în biserica mare a parohiei, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat slujba parastasului pentru ctitorii dar şi pentru vrednicii de pomenire ierarhi Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului şi teolog de seamă al Bisericii noastre şi pentru eruditul Episcop Antim Angelescu al Buzăului.

La final, micii credincioşi au primit pachete cu alimente şi produse igienico-sanitare şi au luat prânzul în clădirea centrului social, fiind serviţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi ceilalţi preoţi slujitori.

De asemenea, cu prilejul hramului, prin grija Consiliului şi comitetului parohial, 50 de persoane vârstnice au primit produse alimentare.

Centrul de zi pentru copii „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“ din Galaţi

În anul 2005, parohia „Sf. Cuvios Antonie cel Mare“ din municipiul Galaţi a primit binecuvântarea chiriarhală pentru a construi un centru destinat copiilor proveniţi din familii nevoiaşe. Pe parcursul unui an şi jumătate, a fost ridicată o frumoasă clădire care cuprinde o sală de meditaţie, una de calculatoare, două birouri, o sală de mese, o bucătărie şi o magazie. Încăperile centrului sunt dotate şi utilate cu mobilier nou, copiii care frecventează centrul având toate condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţilor planificate.

Inaugurarea Centrului de zi pentru copii „Sf. Antonie cel Mare“ din Galaţi a avut loc în ziua de 17 ianuarie 2009, cu ocazia hramului bisericii, slujba de sfinţire fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi.

În prezent aici îşi desfăşoară activitatea 50 de copii selectaţi în baza anchetelor sociale efectuate de asistentul social angajat, ei primind pe lângă o masă caldă, consiliere socială, psihologică, duhovnicească şi sprijin în efectuarea temelor primite pentru acasă.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook