Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la data de 30 ianuarie, Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ din cartierul gălăţean Mazepa II îşi cinsteşte ocrotitorii spirituali.

Manifestările pastoral-misionare prilejuite de prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur au debutat la această parohie încă din ajun cu slujba Vecerniei cu Litie săvârşită de un sobor de preoți din municipiul Galați.

Astăzi, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa credincioşilor veniţi în număr mare la această biserică din centrul oraşului Galaţi pentru a se ruga celor trei sfinţi luminători ai creştinătăţii.

La slujbă au participat oameni de cultură, profesori şi alţi ostenitori care sprijină activităţile desfăşurate cu mută implicare, dar şi elevi de la câteva şcoli din municipiul Galaţi, cu care parohia are încheiate parteneriate pentru organizarea şi desfăşurarea de programe educaționale, culturale și social-filantropice.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa aleasă, activitatea deosebită şi moştenirea valoroasă lăsată creştinilor de Sfinţii Trei Ierarhi.

După Sfânta Liturghie, în contextul anului omagial 2023 şi în semn de binecuvântare şi recunoştinţă  pentru activitatea desfăşurată de-a lungul timpului la această parohie, preotul pensionar Petrică Gheorghe, cu peste 45 de ani de slujire preoţească neîntreruptă şi patru vârtsnici cu activitate profesională deosebită şi vrednici credincioşi, au primit diplome de apreciere din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian.

În continuare, în cadrul programelor parohiale „O şansă pentru tinerii noştri!“ şi „Bunicii mei“, ierarhul locului a oferit diplome, cărţi de zidire sufletească, iconiţe și alte daruri unui număr de 15 elevi de la Colegiul Naţional ”Mihail Kogălniceanu” şi de la Şcoala nr. 28 ”Mihai Eminescu” din Galaţi, atât pentru rezultatele remarcabile obţinute la învăţătură, cât şi pentru implicarea lor în activităţile educaţional-catehetice şi social-misionare ale parohiei.

De la biserică, Înaltpreasfinţia Sa a mers la gradiniţa care funcţionează de trei ani în fosta casă parohială din curtea bisericii pentru a binecuvânta acest imobil cedat spre folosinţă gratuită pentru educarea copiilor din zonă.

Cei 60 de copii de la această grădiniţă, sub coordonarea cadrelor didactice, au prezentat un scurt program religios, bucurându-se la final de darurile pregătite special pentru ei şi oferite cu multă dragoste.

Tot în cadrul acestei parohii, la demisolul Aşezământului social-filantropic, funcţionează de mai mulţi ani şi un Centru de permanență închinat Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii, care dispune de un cabinet de tratament pentru adulţi şi copii, un cabinet de consultaţii, un cabinet pentru medicul de gardă, sală de aşteptare, sală tehnică şi trei grupuri sanitare, toate amenajate conform normelor în vigoare.

De asemenea, precizăm că în zilele premergătoare hramului, 30 de copii orfani din cadrul caselor de copii „Floare de Colţ“, „Tudor“ şi „Ştefan“ din Galaţi au primit masa de prânz.

De dragostea şi dărnicia acestei parohii, în cadrul programului parohial „Cinsteşte pe bătrâni!“, 25 de familii de vârstnici din comunitatea parohială, precum şi 20 de persoane asistate în cadrul Fundaţiei de Sprijin a Vârstnicilor ”Casa Speranţei” din Galaţi au primit pachete cu alimente şi alte daruri.

Toate programele educaţionale şi social-filantropice desfăşurate cu prilejul hramului au beneficiat de implicarea efectivă a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, a voluntarilor și bunilor credincioși.

Parohia ocrotită de Sfinţii Trei Ierarhi este una din cele mai dinamice parohii gălăţene, implicate atât în programe educaţionale pentru tineri, cât şi în proiecte filantropice îndreptate către vârstnici şi alte categorii sociale defavorizate.

***

Situată în centrul Galaţilor, pe faleza superioară a Dunării, biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, ctitorie a pescarilor săraci de odinioară din această zonă a urbei, este unul dintre cele mai bătrâne locaşuri de cult din oraş. Al treilea locaş de cult de pe acelaşi loc (primele două risipindu-se cu timpul), cu vechime de aproape un secol şi jumătate, biserica a fost înnoită prin lucrări de consolidare, reparaţii şi înfrumuseţare, derulate în perioada 2004-2012, fiind resfinţită în 27 noiembrie 2012 de ÎPS Părinte Casian al Dunării de Jos şi ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook