Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Naşterea Domnului“ din Brăila, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale și a numeroşi credincioşi din acest municipiu.

După Sfânta Liturghie şi cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a ieşit pe esplanada catedralei unde a stropit cu agheasmă şi a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi.

De la Catedrala ”Naşterea Domnului”, chiriarhul Dunării de Jos, împreună cu clerul şi credincioşii brăileni, în dangăt de clopote şi precedaţi de fanfara militară a Garnizoanei Brăila, au pornit, pe Calea Călăraşilor, către faleza Dunării.

Aici, pe un podium special amenajat, ierarhul locului a oficiat slujba Aghesmei Mari, urmată de tradiţionala lansare a crucii în apele Dunării.

Anul acesta la Brăila, şapte brăileni s-au aruncat în apele Dunării după cruce.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos a mers în orașul de reședință, Galați, la biserica medievală ”Precista” din apropierea celui mai mare fluviu al țării, unde a săvârșit slujba de sfințire a apei în prezența unui sobor de preoți și diaconi, a autorităților locale, a militarilor din Garnizoana Galați și a credincioșilor.

După slujba Aghesmei Mari, Părintele Arhiepiscop a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre sensurile duhovniceşti ale Botezului Domnului.

Îndemnul de astăzi al Arhipăstorului de la Galaţi a fost acela de a oferi iertare semenilor noştri şi a-i privi pe aceştia cu dragoste frăţească şi cu bucurie, căci prin lucrarea lui Dumnezeu firea noastră omenească atinsă de păcat se poate curăţi, lumina, înnoi şi îndumnezei. 

Chiriarhul Dunării de Jos a amintit celor prezenţi şi de programele desfăşurate în anul dedicat pastoraţiei persoanelor vârstnice în Patriarhia Română şi atenţia deosebită care se îndreaptă în acest an spre bolnavii şi cei aflaţi în suferinţă, un exemplu de acest fel fiind cele 150 de persoane îngrijite exemplar în cadrul Spitalului de Recuperare şi Boli Cronice „Sf. Nectarie“ din municipiul Brăila, vizitate recent de Înaltpreasfinţia Sa.

De la biserica fortificată „Precista“, toată atenţia s-a îndreptat către Dunăre, unde Înaltpreasfinţia Sa a lansat în apă crucea de lemn, după care au sărit să o prindă 21 tineri gălăţeni.

Anul acesta, în sunetul vaselor fluviale, al muzicii militare și al salvelor de pușcă, crucea a fost scoasă din apele fluviului de către un pompier în vârstă de 24 de ani.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian i-a felicitat pe toţi cei care s-au aruncat în apele Dunării pentru a recupera crucea, binecuvântându-i și oferindu-le daruri.

În această zi de mare sărbătoare, în cele două municipii mari ale Eparhiei Dunării de Jos, Galaţi şi Brăila, credincioşii au primit din partea slujitorilor şi a voluntarilor parohiali peste 150.000 de sticle cu Agheasmă Mare, pregătite special pentru această zi de mare sărbătoare, dar şi posibilitatea de a lua fiecare Agheasma Mare în propriile vase.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook