Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sărbătoarea Sfinţilor Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan, reprezintă an de an pentru cadrele medicale şi micii pacienţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Galaţi, un moment de bucurie duhovnicească şi mângâiere în suferință.

Astăzi, 31 ianuarie, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi din muncipiul Galaţi în locaşul de cult din curtea aceastei instituţii medicale.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşită o slujbă de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu şi Parastasul pentru toţi fondatorii, ostenitorii, binefăcătorii şi angajaţii Spitalului de Copii din Galaţi, trecuţi la cele veşnice.

La slujbă au participat oficialităţi locale, conducerea unităţii sanitare, cadre medicale şi clerici.

Părintele Arhiepiscop le-a vorbit celor prezenţi despre grija permanentă şi atenţia sporită pe care trebuie să le avem pentru semenii noştri aflaţi în suferinţă, mai ales în acest an dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pastoraţiei şi îngrijirii celor bolnavi.

Înaltpreasfinţia Sa a vorbit şi despre ocrotirea pe care ne-o oferă sfinţii lui Dumnezeu şi a apreciat devotamentul şi implicarea exemplară a cadrelor medicale gălăţene în ajutorare celor aflaţi în diferite boli şi nevoi, amintind totodată şi de buna colaborare care există între slujitorii sfintelor altare şi medicii din municipiul Galaţi.

După slujirea liturgică, preotul capelan şi cadrele medicale au vizitat saloanele unde sunt internaţi copiii pentru a le oferi iconițe şi daruri şi a-i încuraja să treacă mai ușor peste suferinţă.

Întrucât suntem într-o perioadă dificilă cu gripe şi viroze, copiii internaţi în această instituţie spitalicească nu au putut participa la programul liturgic, însă, atât pentru ei cât şi pentru aparţinătorii acestora, au fost pregătite şi oferite pachete cu dulciuri, fructe, iconiţe, obiecte igienico-sanitare şi alte daruri.

Spitalul pentru copii din Galaţi este unul din cele şase spitale clinice şi de urgenţă pentru copii din România şi primul spital din judeţul Galaţi care, de peste trei decenii, i-au fost rânduiţi ca ocrotitori spirituali Sfinţii tămăduitori fără de arginţi Chir şi Ioan.

***

În anul 2011, la data de 3 octombrie, la deschiderea cursurilor noului an universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi s-a aşezat piatra de temelie la noua capelă din curtea spitalului, de către Chiriarhul Dunării de Jos, în prezenţa dlui prof. univ. dr. Aurel Nechita, iniţiator, susţinător şi donator pentru lucrările de zidire ale acestui sfânt locaş, împreună cu Primăria Municipiului Galaţi şi alţi creştini dornici să ajute la edificarea acestei capele, cu implicarea conducerii unităţii, prin d-na manager Victoriţa Ştefănescu, a cadrelor medicale universitare şi a oficialităţilor locale de la acea vreme.

La această «clinică duhovnicească» au început lucrările pe 23 octombrie 2011, reuşindu-se ca, până pe 10 decembrie, să se ajungă cu lucrarea la cota de +4 m, din cei 15 m cât are în prezent turla cea mare.

Capela a fost inaugurată în «Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor», în cadrul sărbătorilor dedicate Sfântului Apostol Andrei, pe data de 28 noiembrie 2012. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, împreună cu Înaltpreasfinţitul Dionisie, Mitropolit al Corintului, în prezenţa unui numeros sobor de preoţi şi diaconi. Cu această ocazie, Capela ”Sfinţii  Chir şi Ioan” (pomeniţi pe 31 ianuarie) a primit ca ocrotitori şi pe Sfântul Luca, Arhiepiscopul Crimeii (11 iunie) şi pe Sf. Cuv. Patapie (8 decembrie).

Pe parcursul anilor 2013 – 2014 s-a reuşit pictarea catapetesmei, de către pictorii Răzvan şi Mihaela Bădescu.

În anul 2015 s-au desfăşurat procedurile pentru începerea picturii în tehnica frescă, şantierul începând în data de 9 decembrie 2015 şi finalizându-se la 1 august 2017. Pictura a fost realizată de zugravul Valentin Palade şi colaboratorii săi.

După finalizarea lucrărilor de pictură, înfrumusețare și dotare cu cele necesare slujirii, la 31 ianuarie 2018, chiriarhul Dunării de Jos a săvârșit slujba de sfințire a capelei.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook