Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cinstirea icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni „Prodromiţa” de la Sfântul Munte Athos în toată Biserica noastră a fost evidenţiată şi în Arhiepiscopia Dunării de Jos prin ample manifestări pastoral-misionare.

La data de 12 iulie 2014, biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Galaţi şi-a sărbătorit pentru prima dată cel de-al doilea hram - „Cinstirea sfintei icoane «Prodromiţa» de la Muntele Athos“ - oferit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, prin Decizie Chiriarhală, în luna iulie a anului 2013.

Evenimentul a debutat în ajunul sărbătorii printr-o procesiune cu icoana „Prodromiţa“ - replică fidelă aflată în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos, de la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi până la biserica ce o are ca ocrotitor ceresc.

Aici, în prezenţa Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Privegherii şi Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa“.

A doua zi, icoana a fost adusă la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a săvârşit Acatistul Maicii Domnului înaintea icoanei „Prodromiţa“, în prezenţa evlavioasă a credincioşilor.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că „în anul 1863, după minunea zugrăvirii miraculoase din târgul Iaşilor a chipului Maicii Domnului şi al Dumnezeiescului Fiu, în drum spre Sfântul Munte Athos, sfânta icoană s-a oprit în multe biserici din Moldova, pentru ca, în final să ajungă în portul de la Galaţi, unde a rămas pentru o zi şi o noapte, în biserica cu hramul «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena».

În această biserică s-a petrecut minunea care este arătată în condacul şi icosul 6 din Acatistul Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa: un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei şi, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor.

De asemenea, din anul 1898, datorită elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeană a Dunării de la Sulina, Arhiepiscopia Dunării de Jos beneficiază de o copie fidelă a icoanei Prodromiţa, zugrăvită de acesta în Sfântul Munte Athos pentru Episcopia de Galaţi, aşa cum se numea atunci”.

Pe tot parcursul slujbei, credincioşii prezenţi s-au închinat cu evlavie înaintea sfintei icoane „Prodromiţa“, iar la final fiecare a primit câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului „Prodromiţa“.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook