Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Mănăstirea „Sfântul Pantelimon“, situată în staţiunea Lacu-Sărat din imediata apropiere a municipiului Brăila, şi-a sărbătorit hramul.

Aşezământul monahal aflat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon este loc al luptei duhovniceşti pentru monahiile care slujesc lui Dumnezeu şi semenilor, dar şi centru pentru alinarea suferinţelor trupeşti pentru bolnavii aflaţi la tratament în staţiune. În apropierea locaşului de cult se află noul corp de chilii, care are şi rol de centru social şi filantropic.

Eveniment pastoral-misionar şi social-filantropic deopotrivă, hramul binecunoscutei mănăstiri brăilene a reunit numeroși pelerini sosiți în chip special la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, credincioşi aflaţi la tratament în staţiunea Lacu-Sărat, oficialităţi locale şi judeţene, precum şi monahi şi monahii din mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian şi de Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa credincioşilor, la care s-au adăugat şi cadre medicale din Brăila şi de la baza de tratament a staţiunii Lacu-Sărat.

La momentul liturgic cuvenit, credincioşii primeniţi sufleteşte şi trupeşte au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, iar la final a fost săvârşit parastasul pentru ctitori.

După tradiţie, cu binecuvântarea Chiriarhului Dunării de Jos, harnicele şi inimoasele maici ale mănăstirii s-au preocupat în special de bătrânii de la centrul de recuperare din imediata vecinătate, pregătind pachete cu hrană pentru fiecare dintre ei, iar după oficierea Sfintei Liturghii, s-a dat citire Acatistului Sfântului  Mucenic Pantelimon, pentru bătrânii greu încercaţi de boli şi diferitele afecţiuni, veniţi la acest centru pentru tămăduire.

***

Mănăstirea Lacu-Sărat este cea mai nouă mănăstire din judeţul Brăila, care şi-a început activitatea la 27 iulie 1996, când Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a bisericii. La 27 iulie 1999 s-a sfinţit biserica mănăstirii, cu hramul Sfântul Mucenic şi Doctor fără de arginţi Pantelimon, ocrotitorul şi vindecătorul bolnavilor, şi s-a inaugurat şi corpul de chilii al mănăstirii. Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureşean, cu o turlă-clopotniţă, care se ridică până la înălţimea de 24 metri.La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX-lea.

Aşezământul monahal a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfinţilor Dasie şi Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului ş.a., iar în anul 2009 s-a bucurat de vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al României, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a altor personalităţi ale vieţii religioase şi civile din ţară şi de peste hotare.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook