Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În seara zilei de 8 iulie 2017, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost gazda unui eveniment cultural-artistic de excepţie: Festivalul Internaţional de Muzică Veche Tradiţională „Dimitrie Cantemir“.

Evenimentul, binecuvântat de către Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, se află la a doua ediţie şi reprezintă rodul unei benefice cooperări dintre Asociaţia pentru Promovarea Patrimoniului Cultural Gălăţean, Muzeul Eparhial, Centrul Cultural „Dunărea de Jos“, Teatrul Muzical „Nae Leonard“, Consiliul Judeţean şi Primăria Municipiului Galaţi.

Pe scena amplasată în primitoarea Grădină a Palatului Episcopal, au urcat formaţii de muzică sau dansuri tradiţionale, precum: formația „Murza“ din Ucraina, familia Ali Riza Erdogan şi Alev Gafar din Istambul, Turcia, ansamblul de dans tradițional „Olympos“, formația „Psaltirion“ cu soprana Adelina Diaconu de la Teatrul Muzical „Nae Leonard“ din Galați şi Formația „Kalofonis“ din Galați.

Deşi la o oră destul de înaintată, concertul internaţional de muzică veche tradiţională „Dimitrie Cantemir“ s-a bucurat de un real succes, Chiriarhul Dunării de Jos, oficialităţile locale şi judeţene şi sutele de gălăţeni prezenţi la eveniment, apreciind prestaţia tuturor celor ce au urcat pe scenă.

În cuvântul de la finalul evenimentului, Părintele Arhiepiscop a arătat că „voievodul, savantul şi cărturarul Dimitrie Cantemir a ştiut să respecte cultura lui, dar în acelaşi timp a știut să respecte şi cultura altora. El a cunoscut foarte bine muzica din Imperiul Otoman, fiind şi cel care a scris un vast şi extraordinar tratat de muzică, ce include 450 de piese instrumentale, ca un  exerciţiu de cooperare culturală, căci prin cântare suntem mai curaţi şi mai apropiaţi“.

La final, artiştii au primit din partea organizatorilor câte o plachetă, diplome de participare şi flori.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook