Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a V-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulți copii au primit Sfânta Împărtășanie.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică în care se vorbește despre vindecarea celor doi demonizați din ţinutul Gadarenilor.

„Duminica de astăzi ne aduce un plus de mărturie despre puterea și lucrarea Mântuitorului Iisus Hristos în lume, mai ales după ce Sfântul Duh a fost trimis asupra Sfinților Săi Ucenici și Apostoli“, a spus ierarhul.

„Această stare a conviețuirii forțate a omului cu puterea și cu lucrarea celui rău este o realitate. În toată experiența omenirii se cunosc foarte multe cazuri de lucrare a puterii întunericului, a existenței diavolului și a formelor pe care le ia puterea lui, atunci când puterea lui este acceptată de om, cu voie sau fără de voie, cu știintă sau fără de știință”, a precizat chiriarhul.

Vorbind despre demonizarea omului, ierarhul a arătat că „cea mai concludentă formă a existenței demonului este neputința omului de a ieși de sub stăpânirea demonului. Intrarea  răului este ușoară, dar izgonirea lui, datorită lucrării lui groaznice, este cu greu de realizat“.

„Mântuitorul nu suportă să vadă oamenii posedați și demonizați și intervine direct prin căile pe care El le-a lăsat pentru a elibera omul de sub puterea demonilor, iar prin puterea Crucii toate puterile demonice se îndepărtează și fug de la om“, a mai spus Părintele Arhiepiscop.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Arhiepiscop Casian i-a binecuvântat pe cei prezenți și le-a oferit iconițe.

În continuare, ierarhul a mers la Așezământul Social-Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galați, în cadrul căruia funcționează o mănăstire, un orfelinat pentru fete și un cabinet medical.

Chiriarhul Dunării de Jos i-a împărtășit pe cei prezenți la slujbă, a ținut un cuvânt de învățătură și a săvârșit o slujbă de pomenire pentru episcopul Cosma Petrovici, ctitorul aşezământului între anii 1937-1938 şi a celorlalţi binefăcători, după care, în incinta cabinetelor medicale, a oficiat slujba de sfinţire a apei şi o slujbă de mulţumire pentru toţi ostenitorii şi beneficiarii centrului medical.

La eveniment au participat copiii instituționalizați aici, personalul medical angajat și maicile vieţuitoare din cadrul mănăstirii,  dar şi numeroși credincioși.

 Pr. Rareș Bucur, Consilier media

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook