Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a VII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulți copii au primit Sfânta Împărtășanie.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică în care se vorbește despre cele două vindecări miraculoase săvârșite de Mântuitorul Hristos, a celor doi orbi și a unui mut.

„În Evanghelia de astăzi se continuă vindecările pe care Mântuitorului Iisus Hristos le oferă pentru a arăta marea Lui iubire față de cei în suferință și pentru ca Apostolii să înțeleagă de ce, după Pogorârea Duhului Sfânt, le dă și lor aceeași putere a vindecării“, a spus ierarhul.

„Legătura dintre Iisus și om este o legătură care ține cont și de darul lui Dumnezeu, dar și de voința noastră și în deosebi de credința noastră, arătându-se prin aceasta nu rolul simbolic al credinței, ci rolul esențial și taumaturgic al acestui liant dintre noi și Dumnezeu“, a precizat chiriarhul.

Vorbind despre puterea credinței, ierarhul a mai spus că „cei doi orbi și-au mărturisit credința fără ezitare, căci credeau cu tărie în puterea lui Dumnezeu, iar măsura credinței lor a devenit lumină a ochilor lor. Credința profundă și sinceră devine medicament, deschizând ochii celor orbi“.

„Prin credința lor, confirmată prin mărturisire în fața Mântuitorului Iisus Hristos, li s-au deschis ochii orbilor, deoarece una din dimensiunile spirituale ale credinței este și vederea lui Dumnezeu. Am putea spune că ei prin simțuri L-au văzut pe Dumnezeu fără să vadă cu ochii biologici, căci așa se explică de ce L-au urmat și au strigat după El. Vederea interioară, după cum se arată în Evanghelia de astăzi este credința, o vedere profundă a lui Dumnezeu în interiorul nostru și această credință mărturisită și întărită în fața lui Dumnezeu poate să ne redea ca prin minune și vederea lumii acesteia“, a mai spus Părintele Arhiepiscop.

„Să nu așteptăm prea mult să fim chemați în ajutorul celor bolnavi, ci noi înșine, după pilda Mântuitorului lăsată Sinților Săi Ucenici și Apostoli în biserică, mai curând să alergăm la cei ce suferă, căci de câte ori vom facem noi primii pași către cei ce suferă, de atâtea ori în pașii noștri Îl vom simți pe Domnul nostru Iisus Hristos, iar în sufletul nostru va jubila bucuria, pacea și dragostea“, a subliniat la final chiriarhul Dunării de Jos.

După Sfânta Liturghie, ÎPS Arhiepiscop Casian i-a binecuvântat pe toți cei prezenți.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook