Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa“ de la Muntele Athos în ziua de 12 iulie, este prilej de mare bucurie duhovnicească.

În patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale din Galaţi se află o replică fidelă a acestei icoane, iar cunoscuta biserică „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Galaţi îşi sărbătoreşte cel de-al doilea hram, oferit prin decizie chiriarhală încă din anul 2013.

Evenimentul duhovnicesc prilejuit de această sărbătoare a debutat aseară la biserica din municipiul Galaţi ce o are ca ocrotitoare cerească pe Maica Domnului, cu purtarea în procesiune a Icoanei ”Prodromiţa”.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul  Dunării de Jos, a condus procesiune la care au participat preoţi şi credincioşi din urbea de la Dunăre.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a  săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia şi Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa“ şi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre momentele din istoria realizării şi cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa“, evidenţiind minunea ce s-a petrecut atunci când un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea acestei icoane.

„Sărbătoarea Sfintei Icoane făcătoare de minuni «Prodromiţa» care se află la Sfântul Munte Athos în mijlocul obştii monahilor români de la Mănăstirea Prodromu, la Priveghere în biserica „Sfinţii Împăraţi“ din Galaţi nu este doar o simplă prezenţă la rugăciune cum se cuvine, ci este şi o tainică, plină de folos duhovnicesc întâlnire cu una din minunile Stăpânei noastre, Născătoarea de Dumnezeu, în această biserică unde Sfânta Icoană a fost aşezată pe când biserica era înălţată, nefinalizată şi fără pictură.

Primul chip dumnezeiesc în această biserică a fost Icoana «Prodormiţa», o noapte întreagă la Priveghere. Aici a săvârşit o mare minune, convertind un pictor ce n-a putut înţelege intervenţia lui Dumnezeu pentru chipul Maicii Sale şi pentru chipul Său. Prin întristarea chipului din icoană a ieşit răutatea din sufletul pictorului şi a apărut a doua icoană, chipul pocăit al pictorului luminos, căci Maica Domnului, cum spune rugăciunea, n-a dorit aici pedepsirea, ci înţelepţirea lui.

Astăzi, avem în faţa noastră o copie fidelă, de data aceasta de mână omenească, dar printre primele zugrăvite de părinţii atoniţi, după izvodul cel nefăcut de mână, şi adus de un tânăr soldat de la flotila de Dunăre, originar dintr-o comună a Brăilei, la 1898 pentru eparhie. Mai sunt trei copii, dintre care una dăruită de Episcopul Dunării de Jos, Partenie Clinceni, Paraclisului Facutăţii de Teologie «Justinian Patriarhul» din Bucureşti“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Bucuria celor prezenţi a fost mare, întrucât au avut posibilitatea de a se închina şi săruta această icoană a Maicii Domnului şi de a-l avea în mijlocul lor pe ierarhul locului, care i-a binecuvântat şi s-a rugat Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu pentru binele şi ajutorul acestei comunităţi eclesiale.

La final, fiecare credincios a primit din partea Părintelui Arhiepiscop câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului „Prodromiţa“.

Astăzi, Icoana a fost adusă în Catedrala arhiepiscopală din Galaţi şi aşezată spre închinare.

Pe tot parcursul zilei, numeroşi credincioşi au avut posibilitatea de a se închina la acest odor de mare preţ, aflat în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos.

***

În anul 1863, după minunea zugrăvirii miraculoase din târgul Iaşilor a chipului Maicii Domnului şi al Dumnezeiescului Fiu, în drum spre Sfântul Munte Athos, sfânta icoană s-a oprit în multe biserici din Moldova, pentru ca, în final să ajungă în portul de la Galaţi, unde a rămas pentru o zi şi o noapte, în biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.

În această biserică s-a petrecut minunea care este arătată în condacul şi icosul 6 din Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“: un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei şi, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor.

De asemenea, din anul 1898, datorită elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeană a Dunării de la Sulina, Arhiepiscopia Dunării de Jos beneficiază de o copie fidelă a icoanei Prodromiţa, zugrăvită de acesta în Sfântul Munte Athos pentru Episcopia de Galaţi, aşa cum se numea atunci.

Pr. Rareş Bucur

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook