Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ziua de 24 iulie este zi de sărbătoare pentru Eparhia Dunării de Jos, întrucât în anul 1994, Părintele Arhiepiscop Casian a fost întronizat ca episcop titular al acestei eparhii de către vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, în prezenţa unui sobor de ierarhi, ieromonahi, preoţi şi diaconi şi a numeroşi credincioşi.

Astăzi, în Duminica a VI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galați.

La slujba din Catedrala arhiepiscopală au participat clerici şi credincioşi din municipiul Galaţi şi din alte localităţi ale eparhiei, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al catedralei.

Între cei împărtăşiţi cu Sfintele Taine la momentul cuvenit a fost şi tânăra Valentina Liliana Gheorghiu, studentă în anul doi la Facultatea de Medicină, greu încercată de o boală necruţătoare. 

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, în care se relatează despre vindecarea slăbănogului din Capernaum.

În semn de aleasă preţuireşi cinstire pentru jerfelnicia şi dragostea cu care şi-au îngrijit semenii, harnicia şi devotamentul matern, credinţa şi nădejdea nestrămutate în Dumnezeu pentru izbăvirea de suferinţele şi încercările care vin asupra noastră, două credincioase din judeţul Brăila au primit din partea ierarhului Dunării de Jos, distincţia eparhială „Vrednicia Andreiană“.

Întrucât, astăzi, 24 iulie, s-au împlinit 28 de ani de la momentul întronizării ca episcop titular a Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, după Sfânta Liturghie au fost rostite rugăciuni de mulțumire către Milostivul Dumnezeu pentru realizările din viața Bisericii de la Dunărea de Jos și a Înaltpreasfințitului Părinte Casian și a fost citit mesajul de felicitare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, transmis cu prilejul acestei aniversări.

Cuprofundă recunoștință, preoții și credincioșii Eparhiei Dunării de Jos i-au oferit Părintelui Arhiepiscop un aranjament floral.

La final, ierarhul locului i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la slujbăşi le-a oferit iconiţe.

***

Arhiepiscopul Casian s-a născut în 18 martie 1955, în comuna Lopătari, jud. Buzău, din părinţii Vasile şi Rada Crăciun, la botez primind numele Costică. A urmat şcoala din localitatea natală, apoi Seminarul Teologic Chesarie Episcopul din Buzău (1970-1975), Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1976-1980), cu licenţă în Teologie (1980), studii de specializare la Universitatea II din Strasbourg – Franţa (1981-1984), unde a obţinut doctoratul în Teologie, cu teza: Icoana şi frescele exterioare ale mănăstirilor moldovene – încercare de prezentare a raporturilor dintre ele, echivalat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, în anul 1986.

Între timp, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Ciolanu cu numele Casian şi hirotonit ierodiacon (1980). Mai târziu, hirotonit ieromonah şihirotesit protosinghel (1985), apoi arhimandrit (1987).

Tot în această perioadă a fost profesor la Seminarul Teologic din Buzău (1980-1981 şi 1984-1985), duhovnic şi asistent la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1985-1988). A fost promovat inspector patriarhal la Bucureşti (1988-1990), perioadă în care a coordonat învăţământul teologic din Patriarhia Română. Pentru scurtă vreme a fost slujitor la Mănăstirea Antim din Bucureşti.

La solicitarea Arhiepiscopului Antim Nica a fost ales arhiereu-vicar, cu titlul Gălăţeanul, la Episcopia Dunării de Jos (12 februarie 1990), câteva zile mai târziu fiind hirotonit şi instalat la Galaţi (18 februarie 1990).

În urma trecerii la cele veşnice a Arhiepiscopului Antim, a fost ales Episcop al Dunării de Jos (12 iulie 1994) şi instalat la Galaţi în 24 iulie 1994. Între înfăptuirile sale: redeschiderea Seminarului Teologic Sfântul Andrei din Galaţi, înfiinţareaFacultăţii de Teologie-Litere din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, Galaţi, înfiinţarea unei şcoli postliceale de învăţători, redeschiderea unui însemnat număr de mănăstiri, restaurarea Catedralei eparhiale şi a unor biserici de mir, zidirea de noi biserici.

A organizat foarte bine asistenţa socială (situându-se, în acest domeniu, între eparhiile cu foarte bune rezultate). A reprezentat Biserica Ortodoxă Română în diferite întâlniri peste hotare. A pus bazele revistei eparhiale ”Călăuză ortodoxă”. A publicat temeinice lucrări de teologie, iconografie şi istorie, între care: Poarta cerului (1999), Cetatea Sfântului Andrei (1999), Duh din cuvânt (1999), Ancora veşniciei (2000), Mreaja cuvântului (2004), Candela credinţei (2005), Întru lumina Ta (2007), Un patriarh ecumenic la Galaţi, Sfântul Atanasie Patelarie (2009), Arhiepiscopul Epifanie – lumina slujirii jertfelnice (2013), Palatul Episcopal – Muzeul Istoriei, Culturii şiSpiritualităţiiCreştine de la Dunărea de Jos (2014), La lumina opaiţului, (2016 și 2020), De la Betleem la Emaus. Scrisori pastorale la Naştereaşi Învierea Domnului, (2020), Dar din dor de Sfintele Paşti. De la Altarul lui Hristos pe „altarul“ fratelui, (2020), Rugăciune. Comuniune. Filantropie (2020), Gânduri din vistieria inimii (2021),Plugărie din ţarina inimii (2021), EpiscopulNifon Niculescu la Dunărea de Jos(2021),Intruodihna Ta, Doamne (2022) şiMenssana in corpore sano(2022).

Printre realizările părintelui Casian a fost și Anuarul eparhiei: Biserică. Misiune. Slujire (21 volume). De asemenea, a publicat numeroase studii, articole, reportaje, pastorale în periodice bisericeşti din ţarăşi străinătate; este membru în diferite asociaţiişisocietăţibisericeştişi culturale atât la noi, cât şi în străinătate.

La data de 27 septembrie 2009, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin Hotărârea cu nr. 3621/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Eparhia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Casian la demnitatea de Arhiepiscop (Tomosul patriarhal nr. 3621/10.09.2009).

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook