Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În consonanţă cu hotărârea Sfântului Sinod nr. 629/ 2009, în data de 5 iunie a.c. şi în Arhiepiscopia Dunării de Jos s-a serbat Duminica Părinţilor şi Copiilor.

La nivel de parohie, comitetele de doamne din cadrul secţiunii social-filantropice au depistat cazurile de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, rămaşi în grija bunicilor, sau a celor care provin din familii cu situaţii materiale precare. Acestora li s-au făcut vizite, s-au depistat problemele cu care se confruntă şi li s-au oferit alimente şi articole de uz casnic.

O altă dimensiune misionară a sărbătorii a fost deplasarea membrilor din Consiliul şi Comitetul parohial la centrele sau căminele de copii abandonaţi din municipiile Galaţi, Brăila şi Tecuci, unde s-au oferit daruri constând în pachete cu alimente şi dulciuri, precum şi articole de îmbrăcăminte sau încălţăminte.

La aşezămintele eparhiale dedicate copiilor (Centrul de copii „Sf. Spiridon” şi Centrul de zi pentru copiii „Sfântul Antonie cel Mare” din municipiul Galaţi, Grădiniţa „Familia” din Brăila şi Grădiniţa „Sfinţii Împăraţi” din localitatea Ireasca, jud. Galaţi) s-au desfăşurat diferite activităţi educaţionale închinate copiilor şi părinţilor, în care s-a abordat şi problema familiei creştine contemporane, a abandonului şcolar, a supravegherii şi creşterii copiilor.

La Centrul de Reeducare a Minorilor din localitatea Tichileşti, jud. Brăila, părinţii tinerilor deţinuţi au fost invitaţi de către direcţiunea instituţiei pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de către pc. pr. Ionel Rotaru, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi apoi au petrecut o după-amiază împreună cu proprii fii. După săvârşirea sfintei Liturghii, a urmat rostirea unui cuvânt de învăţătură în care s-a evidenţiat rolul familiei creştine şi al comunităţii parohiale pentru ajutorarea familiilor cu risc social. La finalul slujbei s-au oferit daruri şi rechizite.

Duminica Sfinţilor Părinţi este şi Sărbătoarea Părinţilor şi copiilor creştini din cadrul Centrului Rezidenţial de fete, cât şi în Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţa” din incinta Aşezământului Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Galaţi. Aici, părinţii copiilor care beneficiază de servicii educaţionale şi religioase au participat împreună la slujba Sfintei Liturghii în capela instituţiei, oficiată de către chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de preoţi şi diaconi, în prezenţa obştii monahale, a educatoarelor, a celor 30 de asistaţi, precum şi a celor 60 de copii care beneficiază de un regim educaţional after school în cadrul Aşezământului.

După Sfânta Liturghie toţi cei prezenţi au luat parte la un program educaţional-artistic realizat de către copii, constând în prezentarea scenetei „Orbirea lui Tobie”, eveniment relatat de Vechiul Testament, după care toţi copiii au primit daruri.

În cuvântul de învăţătură toţi cei prezenţi, copiii şi părinţi au fost îndemnaţi la întărirea legăturii de dragoste, precum şi la acordarea respectului cuvenit din partea copiilor faţă de cei ce le-au dat naştere şi îi cresc cu multă jertfă şi responsabilitate, într-o lume secularizată.

De altfel, în perioada 27 mai-5 iunie a.c., copiii şi elevii asistaţi de Asociaţia Filantropică „Sfântul Vasile cel Mare”, precum şi de la alte grădiniţe şi şcoli din oraşul de la Dunăre, au participat la diferite activităţi extraşcolare dedicate atât Zilei Internaţionale a Copilului, cât şi Duminicii Părinţilor şi Copiilor, precum: întreceri sportive, tenis de masă, tenis de câmp, badminton, volei, excursii tematice în Dobrogea, concurs de ciclism, concurs de desene pe asfalt, campionat de şah, dezbateri şi discuţii libere pe tema familiei.

Sărbătoarea s-a încheiat cu participarea tuturor părinţilor şi copiilor prezenţi la agapa frăţească.

Cea mai mare familie de circa 100 de copiii, educaţi de maici şi pedagogi prin Biserică şi în parteneriat cu Primăria Galaţi este la Dunărea de Jos o frumoasă icoană vie a sărbătorii închinată de Sfântul Sinod părinţilor şi copiilor.

Diac. Marian Pătraşcu
Biroul de Presă şi Comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook