Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În anul 2012, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât cinstirea, şi în Biserica noastră, a unuia dintre cei mai noi şi minunaţi sfinţi din Ortodoxie: Sfântul Luca, arhiepiscopul Simferopolului din Crimeea.

Urmare acestei decizii, în noiembrie acelaşi an, la Galaţi, în contextul Sărbătorilor Sfântului Andrei – ocrotitorul municipiului de la Dunăre, au fost aduse moaştele Sfântului Ierarh Luca. În cadrul sărbătorilor andreiene a fost resfinţită şi biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Galaţi, care, cu acest prilej, a primit ca noi ocrotitori, pe Sfinţii Luca, Arhiepiscopul Crimeii, şi Cuviosul Patapie Egipteanul.

Întrucât în data de 11 iunie este prăznuit Sfântul Ierarh Luca, parohia gălăţeană „Sfinţii Trei Ierarhi“, cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Casian a derulat un  bogat program liturgic, misionar, educaţional şi social-filantropic, întru  cinstirea Sfântului Ierarh Luca al Crimeii.

În ziua praznicului, miercuri, 11 iunie s-au slujit Utrenia şi Sfânta Liturghie la care au participat numeroşi credincioşi din parohie şi din întreaga urbe gălăţeană, profesori, elevi şi oameni de cultură.

De asemenea, a fost prezent şi un grup de 15 copii din parohia Titcov, aflată în Insula Mare a Brăilei, cu care parohia gălăţeană este înfrăţită, însoţit de preotul paroh. La final, acestor copii le-au fost oferite daruri, constând în cărţi, dulciuri şi rechizite.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de o parte a corului „Ortodoxia“ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos care, în încheiere au susţinut un concert de cântări bizantine specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

În continuarea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit slujba de sfinţire a policlinicii aflate în interiorul centrului social care se construieşte în curtea locaşului de cult. La eveniment, pe lângă credincioşii din parohie şi membrii organismelor parohiale au participat şi cadrele medicale voluntare care vor asigura servicii medicale de specialitate.

Sărbătoarea s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştină.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook