Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În perioada 15-16 iunie, la Galaţi a avut loc Simpozionul teologic internaţional dedicat Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.

Eveniment cultural şi misionar deopotrivă, Simpozionul de la Galaţi a fost organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos prin Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ şi a reunit importanţi profesori de teologie din ţară, dar şi din Grecia sau Republica Moldova.

Simpozionul a debutat prin săvârşirea, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, a unei slujbe de Te Deum de către ÎPS Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi profesori şi diaconi, după care, în Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos“ a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor.

Pentru început, corul de muzică psaltică „Ortodoxia“ al Arhiepiscopiei a susţinut un mic concert de muzică bizantină, după care IPS Casian a deschis lucrările simpozionului, în prezenţa conducerii Universităţii “Dunărea de Jos”, a numeroşi profesori de teologie şi cadre universitare din alte domenii de studiu , studeţi şi elevi seminarişti.

În continuare au fost rostite scurte alocuţiuni de către prof. univ. dr. ing. Lucian Georgescu, preşedintele Senatului Universităţii „Dunărea de Jos“ şi de conf. univ. dr. Ivan Ivlampie, decanul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie.

În cadrul secţiunii I, dedicată Misiunii şi Educaţiei creştine în contextul societăţii postmoderne, pr. prof. univ. dr. Nicolae D. Necula de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti a susţinut referatul intitulat „Ce este conştiinţa de enoriaş şi importanţa ei în pastoraţie“.

Pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă a prezentat rolul „Misiunii Bisericii Ortodoxe Române în diaspora“, iar pc. pr. conf. univ. dr. David Pestroiu a subliniat „Misiunea catehetică a Bisericii prin conlucrarea dintre Parohie şi Şcoală; Întărirea parteneriatului educaţional dintre biserici şi unităţile de învăţământ“.

Secţiunea I a Simpozionului s-a încheiat cu prelegerea „O misiune a Bisericii – propovăduirea «Frumuseţii care va mântui lumea»“, susţinută de cunoscutul etnolog-antropolog Costion Nicolescu.

Începând cu orele 16,30, în Sala „Melchisedec Ştefănescu“ a Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Telogie s-au desfăşurat secţiunile a II-a şi a III-a, aşezate sub genericul „Cinstire Sfântului Ioan Gură de Aur. Lucrarea misionară în parohie şi mănăstire în trecut şi în prezent“, respectiv „Abordări interdisciplinare“.

În cea de a doua zi a Simpozionului, în cadrul secţiunii a IV-a, renumiţi profesori de teologie din ţară şi din străinătate au susţinut prelegeri prin care au evidenţiat Chipurile luminoase de păstori de suflete şi dascăli de teologie.

Finalul a fost rezervat unor serii de întrebări şi răspunsuri la diversele teme dezbătute, după care au fost formulate concluziile.

„Ne bucură foarte mult, a arătat Înaltpreasfinţia Sa, prezenţa oaspeţilor deosebiţi din ţară şi străinătate care, în cadrul Simpozionului internaţional închinat Sfântului Ioan Gură de Aur şi marilor păstori de suflete, ierarhi şi preoţi din Arhiepiscopia Dunării de Jos, au extins analiza de pe plan local, pe plan naţional şi chiar internaţional. În felul acesta am privit parohia de acasă şi parohia românească de oriunde se află români în lume, într-un interesant schimb de experienţe.

De asemenea, important este faptul că acest simpozion s-a bucurat de prezenţe universitare, laici de la Universitatea «Dunărea de Jos» dar şi de la alte Universităţi din ţară, care, prin expunerile lor au arătat cât de importantă este cultura astăzi, aprofundarea, cunoaşterea şi preţuirea modelelor din viaţa liturgică şi sacramentală a Bisericii, din viaţa culturală şi a învăţământului teologic şi, mai ales, ne-au arătat cât de importată este redescoperirea tonului bun în educaţia religioasă, pornind de la modelele de ieri şi de azi către sufletele tinerilor şi copiilor noştri, spre consolidarea familiei creştine!“.

În cele două zile ale Simpozionului, oaspeţii prezenţi la Galaţi au vizitat Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos unde, în Sala de Expoziţii Temporare a avut şi  prezentarea volumului: lect. univ. dr. Iulian Damian, „Convertirea în contextul noilor mişcări religioase“, apărut la Editura Arta Museum, Sibiu, 2014.

Referatele susţinute de cei 34 de conferenţiari în cadrul simpozionului ştiinţific internaţional desfăşurat la Galaţi se vor constitui într-un nou volum ce va fi editat în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook