Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 19 iunie a.c., a avut loc întrunirea preoţilor din Protopopiatul Galați, în cadrul conferinţei pastoral-misionare din primul semestru al anului 2017.

Programul a debutat, firesc, cu participarea tuturor preoţilor din protopopiatul Galaţi la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în biserica „Sfânta Ana“ din municipiul Galați.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de către cântăreţii bisericeşti de la parohiile din municipiu.

La momentul cuvenit, toţi preoţii participanţi la conferinţă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a arătat că „slujirea preoţilor la Sfânta Liturghie a fost o icoană a împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ, căci zidind iubire reuşeşti să urci în icoană“.

A urmat o rugăciune de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioşilor şi preoţimii de la Dunărea de Jos.

Întrucât în această biserică se realizează lucrări de pictură, Chiriarhul Dunării de Jos a explicat teologic scenele pictate în Sfântul Altar, iar maestrul Ioan Moldovan a explicat preoţilor prezenţi tehnica acestei frumoase şi înălţătoare picturi.

Lucrările propriu-zise ale conferinţei, aşezate sub genericul „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română“, au continuat la demisolul bisericii „Sfânta Ana“ – Galați, unde a fost expusă şi prezentată o colecţie de obiecte tradiţionale româneşti şi vernisată o expoziţie de icoane, realizate de către tineri de la mai multe şcoli din municipiul Galaţi.

În cadrul dezbaterilor au fost analizate o serie de aspecte privind erminia icoanei şi a picturii bisericeşti, care, aşa cum a precizat Părintele Arhiepiscop, „trebuie să corespundă dogmelor Bisericii, canoanelor şi imnografiei“, arătând în continuare că „frumuseţea se poate multiplica peste tot“.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook