Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Vineri, 1 iunie 2018, de Ziua Internaţională a Copilului, în cadrul Aşezământului Social-Filantropic eparhial „Sfântul Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi, au avut loc, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ample activităţi religioase, cultural-artistice şi educaţionale, intitulate sugestiv „Ziua Porţilor deschise.

Programul a cuprins şase ateliere de creaţie, respectiv pictură individuală, pictură colectivă, handmade, punct românesc, puzzle lingvistic şi desene pe asfalt, în care copiii participanţi au avut ocazia de a vedea şi de a lucra chiar ei broderie, metaniere, icoane.

Tema activităţilor desfăşurate în acest an s-a intitulat „Deschideţi porţile bucuriei!“

Prezent la manifestări, Ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi copiii prezenţia și a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat cât de importantă este familia creștină, în care copiii dăruiți de Bunul Dumnezeu cresc cu o educație trainică și devin un sprijin real pentru neamul nostru românesc.

„Copiii sunt asemenea florilor care dau o frumusețe cu totul deosebită în viața noastră“, a mai spus ierarhul.

Printre participanţi şi invitaţi s-au numărat elevi și copii ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ – Galaţi, Şcolii Gimnaziale nr. 12 „Miron Costin“ – Galaţi, Şcolii Gimnaziale nr. 19 „Ludovic Cosma“ – Galați, Şcolii Gimnaziale nr. 25 „Petru Rareş“ – Galaţi, Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţa“ şi ai Centrului Rezidenţial de Fete „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi.

În acest context, întreaga manifestare de Ziua Copilului a adunat la Aşezământul „Sfântul Vasile cel Mare“ din municipiul Galaţi, peste 250 de copii, însoţiţi de părinţi şi cadre didactice.

În încheiere, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a intrat într-un emoţionant dialog sufletesc cu cei mici şi a rostit împreună cu ei rugăciuni pentru părinţii lor şi pentru binele copiilor din întreaga lume, după care le-a oferit daruri ce au constat în rechizite, dulciuri, cărţi de rugăciuni şi iconiţe.

Activităţi similare s-au desfăşurat şi în centrele de zi de la parohiile „Sfântul Ierarh Spiridon“ şi „Sfântul Antonie cel Mare“ din Galaţi, precum şi la grădiniţa „Familia” din Brăila și la grădiniţa parohială din localitatea Ireasca, judeţul Galaţi.

Aşezământul Social-Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi, a fost înfiinţat ca orfelinat de fete în perioada interbelică (1936-1939), de către vrednicul de pomenire Episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos. După 50 de ani de confiscare de către regimul comunist, la iniţiativa şi în urma demersurilor făcute de către chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în acea vreme Episcop al Dunării de Jos, clădirea a fost retrocedată, după care s-au efectuat ample lucrări de reamenajare şi dotare.

Astăzi, Așezământul cuprinde Centrul Rezidenţial în care sunt 30 de asistate cu vârste cuprinse între 12 şi 21 de ani şi Centrul multifuncţional de servicii sociale „Speranţa”, în care sunt asistaţi 60 de copii.

În anii 2016- 2017 Centrul Eparhial a realizat la acest așezământ ample lucrări de reabilitare a clădirii, recompartimentare şi modernizarea spaţiilor de locuit.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook