Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se bucură de o cinstire deosebită în Arhiepiscopia Dunării de Jos, multe dintre bisericile Eparhiei avându-i ca ocrotitori spirituali. Între acestea se numără şi două dintre locaşurile de cult din cele două oraşe reprezentative ale eparhiei, Brăila şi Galaţi.

În ajunul sărbătorii, Înaltpresfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în mijlocul preoţilor şi credincioşilor de la măreaţa biserică închinată „Sf Ap. Petru şi Pavel“ din municipiul Brăila.

La slujbă au participat numeroşi credincioşi din parohie şi nu numai, între care şi profesori şi oameni de cultură ai municipiului Brăila.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viața și activitatea celor doi mari Sfinți Apostoli ai creștinățății și perioada de pregătire duhovnicească a creștinilor prin post și rugăciune pentru a întâmpina cum se cuvine această sărbătoare.

După slujba Vecerniei unită cu Litia, Chiriarhul Dunării de Jos a rostit rugăciuni de mulţumire, de dezlegare, rugăciunile speciale pentru cei aflaţi în închisori, precum şi rugăciunile pentru cei aflaţi în suferinţă.

După cuvântul de învăţătură, preoţii slujitori au împărţit celor prezenţi peste 400 de pachete cu alimente pregătite cu acest prilej de membrii Consiliului şi Comitetului parohial.

A doua zi, Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a adunat sub Pantocratorul bisericii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“ din municipiul Galaţi, una dintre cele mai vechi biserici din municipiu şi cea mai apropiată de apele Dunării, un mare sobor de preoţi şi diaconi, precum şi numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

La momentele liturgice rânduite, cucernicul diacon Ionuț Adrian Arsene a fost hirotonit preot pe seama bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Spiru Haret, judeţul Brăila.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba de pomenire pentru slujitorii trecuţi la Domnul, ctitorii, donatorii şi binefăcătorii sfântului locaş, precum şi pentru făuritorii Unirii de la 1918.

De asemenea, a fost săvârşit parastasul pentru preotul Liviu Rotaru, vrednic slujitor al acestei parohii între anii 1996-2001.
Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştină la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi.

Cu acest prilej, prin grija membrilor Consiliului şi Comitetului parohial au fost distribuite peste 300 de pachete cu alimente familiilor cu o situaţie materială precară, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

Biserica se află într-un proces de refacere, prin rezidiri şi restaurări, aşteptând veşmântul pictural.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook