Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În a şasea Duminică după Rusalii, credincioşii din comunitatea parohială a localităţii Cazasu, protopopiatul şi judeţul Brăila, au trăit momente de aleasă înălţare sufletească, întrucât noua pictură a bisericii parohiale cu hramul „Sf. Nicolae şi Sf. Martiri Brâncoveni“ din această localitate, a fost sfinţită.

În dimineaţa zilei de duminică, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost întâmpinat, în apropierea bisericii, după tradiţie, de tinerii şi credincioşii acestei localităţi.

După slujba de sfinţire a picturii, a urmat Sfânta Liturghie, săvârşită de chiriarhul Dunării de Jos, în locaşul de cult, împreună cu un sobor de preoţi din administraţia eparhială şi de la parohiile învecinate, în prezenţa credincioşilor din parohie şi a multor copii de la Şcoala Gimnazială din comuna Cazasu, îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a vorbit despre importanţa pictării sfântului locaş, explicând totodată reprezentările picturale ce se regăsesc în locaşul de cult.

Cuvântul ierarhului a continuat cu explicarea pericopei evanghelice de la Sfântul Ioan, în care este relatată vindecarea orbului din naştere, subliniind faptul că sunt evenimente în viaţa noastră de zi cu zi, care au ca scop descoperirea prezenţei şi lucrării lui Dumnezeu.

La momentul cuvenit, foarte mulţi copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

La chinonic, elevii de la Şcoala Gimnazială din Cazasu au susţinut un program de cântece bisericeşti şi patriotice.

Pentru implicarea în lucrările de pictare şi înfrumuseţare a locaşului de cult,Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a acordat actualului preot paroh Florinel Stan şi preotului Iordache Iulian, cel care a început lucrările de construcţie la această biserică, diplome de ctitori.

Tot diplome de ctitori au primit din partea ierarhului Dunării de Jos şi cei care au sprijinit lucrările de zidire şi amenajare ale bisericii.

De asemenea,şapte preoţi din Protoieria Brăila au primit astăzi rangul de sachelar, doi de iconom şi unul de iconom stavrofor.

Evenimentul de la biserică s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru slujitorii şi ctitorii trecuţi la Domnul, urmat de tradiţionala agapă creştinească, la care au fost invitaţi toţi credincioşii prezenţi.

Întrucât ne aflăm în Anul omagial al satului românesc, arhipăstorul Dunării de Jos a binecuvântat în această localitate o casă muzeu cu obiecte vechi tradiţionale colecţionate de un bun credincios din mai multe zone ale ţării, unele dintre aceste valoroase obiecte cu o vechime de peste 100 de ani.

***

Prima menţiune documentară despre localitatea Cazasu, datează de la începutul anului 1800 şi atestă o realitate istorica a vremii, faptul că zona era sub stăpânirea unul paşă turc, pe nume Cazas Omer. Încă din anul 1820 se ştie de existenţa unei biserici creştine, iar sinodicele vechi consemnează că primul preot al acestei comunităţi a fost Oprea Popescu, care a păstorit între anii 1821-1854.

Actuala parohie, Sătuc-Cazasu, a fost înfiinţată în data de 15 mai 1994, iarpiatra de temelie a noii biserici s-a aşezat în data de 15 iulie 2000, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun al Dunării de Jos, pe terenul donat parohiei nou-înfiinţate de către Consiliul Local al Comunei Cazasu.

Lucrările de zidire s-au desfăşurat între anii 2005 şi 2013, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian,cu implicarea pc. pr. paroh Iulian Iordache, a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial şi a bunilor şi jertfelnicilor enoriaşi.

Înzestrată cu toate cele necesare pentru a fi locaş de slujire şi cinstire a Domnului, noua biserică a fost sfinţită de Înaltpreasfnţitul Arhiepiscop al Dunării de Jos, în ziua de 5 decembrie 2013, în cadrul programului duhovnicesc al Sărbătorilor Municipiului Brăila, la cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae.

Între anii 2014-2016 s-au realizat lucrări de împodobire cu pictură a sfintei biserici, de către pictorul Petre-Cristian Bădălan din Galaţi, iar în paralel cu acestea s-au mai făcut şi alte lucrări de înfrumuseţare cu sprijinul Consiliului Local al Comunei Cazasu.

Pregătită şi înfrumuseţată cu cele necesare slujirii, a fost săvârşită slujba de sfinţire a picturii bisericii de către Chiriarhul Dunării de Jos, în data de 2 iunie 2019.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook