Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în data de 9 iunie 2019, a avut loc în parohia Nămoloasa Sat din Protoieria Covurlui, judeţul Galaţi, activitatea denumită „Hora satului“, în concordanță deplină cu anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), cu scopul de a promova în rândul tinerei generații valorile populare românești.

Obicei consacrat al neamului românesc, hora este o chemare la sinceritate, care „leagă“ sufletele tuturor celor ce simt românește, circularitatea ei închipuind universul și viaţa. Aceasta poartă o anume sacralitate, fiind o manifestare, de alt ordin, „a misticii pământului natal, a spaţiului românesc“, cum spun etnografii.

Un adevărat simbol în trecut, hora satului este o marcă cu care ne-am mândrit peste tot în lume, alături de alte valori cum ar fi portul popular, jocurile şi cântecele tradiţionale. În vechime, hora satului era nelipsită din cursul firesc al vieţii de la ţară şi avea un rol important, de socializare, fiind un joc indispensabil al afirmării vieţii lui ca atare, întocmai ca munca şi hrana.

Această „horă a satului“ a reunit elevi, tineri îmbrăcați în port popular din grupurile de cateheză ale parohilor: Nămoloasa Sat, Tudor Vladimirescu, Vameș, Cuza Vodă (Galați), Năneşti (Vrancea), însoțiți de preoţii din parohiile aparţinătoare, profesori, învăţători şi alte cadre didactice implicate în instruirea lor. Fiecare grup a interpretat un buchet de cântece tradiţionale, patriotice și a dansat hore specifice satului de unde provin, încântând audiența. Copiii și tinerii au fost tratați cu căldură și ospitalitate de gazde prin bunăvoința membrilor comitetului parohial.

Tot cu acest prilej au fost expuse lucruri și obiecte vechi aparținând membrilor comunității noastre: vase de lut, unelte folosite în prelucrarea lânii, cânepei, război de țesut, cărți de cult și icoane vechi, țesături, etc. demonstând astfel că satul este creator și păstrător al valorilor neamului, al tradițiilor și obiceiurilor populare și al meșteșugurilor vechi.

Pr. Ioniţă Gheorghiţă, Parohia Nămoloasa Sat

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook