Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La Praznicul Înălţării Domnului, ca şi în anii precedenţi, eroii neamului vor fi pomeniţi de slujitorii Bisericii după Sfânta Liturghie, la Parastas, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în toate bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora din Eparhia Dunării de Jos.

În cele două municipii reşedinţă de judeţ, Galaţi şi Brăila, dar şi în oraşele Tecuci, Târgu Bujor, Însurăţei, Ianca şi Făurei, după Sfânta Liturghie, vor fi organizate procesiuni închinate eroilor neamului românesc.

La ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe din Eparhia Dunării de Jos vor fi trase în semn de recunoştinţă şi de cinstire a memoriei eroilor neamului.

În cadrul respectivelor slujbe de pomenire, vor fi citite atât numele eroilor care provin din respectivele comunităţi, cât şi numele eroilor români care provin  din alte zone ale ţării, dar care sunt înmormântaţi în cimitirele din parohie sau în cimitirele mănăstireşti.

La Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, după care, la ora 13:00, împreună cu slujitorii sfintelor altare, oficialităţi locale, credincioşi, tineri seminarişti şi alţi elevi de la şcolile gălăţene cu steguleţe tricolor în mâini, vor porni în procesiune de la intrarea în Cimitirul „Eternitatea“ până la Monumentul închinat Eroilor Neamului din acest cimitir.

După Imnul de Stat al României va fi săvârşită cuvenita slujbă de pomenire şi va fi evocată semnificaţia Zilei Eroilor.

La final, vor fi depuse jerbe şi coroane de flori şi vor fi trase trei salve de foc, iar elevii  şi preoţii participanţi la eveniment vor intona Imnul Eroilor.

La Brăila, în celălalt mare oraş al eparhiei, procesiunea dedicată eroilor patriei va începe la ora 17:00, punctul de plecare constituindu-l zona de intrare în Cimitirul Municipal „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.

Procesiunea se va încheia la mormintele ostaşilor români căzuţi în cele două războaie mondiale, din respectivul cimitir brăilean, unde va avea loc slujba de pomenire şi vor fi susţinute alocuţiunile despre semnificaţia acestei zile.

La ambele manifestări închinate eroilor neamului va participa şi chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care va oficia, alături de slujitori de la parohiile din cele două oraşe, slujbele de pomenire şi va adresa celor prezenţi cuvânt de folos duhovnicesc.

Biroul de presă a Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook