Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 12 iunie, Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în satul Ioneşti, comuna Cireşu, judeţul Brăila, pentru a aduce bucurie şi întărire duhovnicească prin sfinţirea bisericii din această localitate cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ şi „Toţi Sfinţii Români“.

Tot în această zi ierarhul Dunării de Jos a binecuvântat Altarul de vară şi Centrul social-cultural „Acoperământul Maicii Domnului“ din Parohia Ianca 1 şi a săvârşit un Parastas la Cimitirul din localitatea Şuţeşti, judeţul Brăila.

Programul a debutat în satul Ioneşticu oficierea Sfintei Liturghiide către un sobor de preoţi din cadrul Protopopiatului Făurei, judeţul Brăila, pe un podium special amenajat în apropierea bisericii, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a ctitorilor şi a autorităţilor locale, precum şi a credincioşilor din parohie şi din împrejurimi veniţi special din alte localităţi pentru a participa la eveniment.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii, arătând totodată contribuţia majoră a satului românesc la devenirea istorică a poporului român, care a constituit şi încă mai constituie un izvor al spiritualităţii, al culturii şi al tradiţiilor.

Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că amplasarea cimitirelor în imediata apropiere a Bisericilor, demonstrează istoric şi arhitectural importanța lor în satul românesc tradițional, ele având un rol definitoriu pentru memoria unei comunităţi.

La chinonic, un grup de elevi din localităţile Cireşu şi Batogu, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional al zonei, au susţinut un program cultural-educativ ce a cuprins interpretarea de cântece religioase şi patriotice.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba de târnosire a bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ şi „Toţi Sfinţii Români“ din acest mic sat brăilean.

De asemenea, un bun credincios din municipiul Brăila care a sprijinit lucrările de zidire şi înfrumuseţare ale bisericii a primit din partea ierarhului Dunării de Jos, distincţia eparhială „Vrednicia Andreiană“.

La final, ierarhul locului a săvârşit un Parastas în cimitirul localităţii pentru slujitorii, ctitorii şi ostenitorii parohiei trecuţi la cele veşnice.

De la Ioneşti, chiriarhul Dunării de Jos a mers în localitatea Ianca, judeţul Brăila, pentru a binecuvânta Altarul de vară şi Centrul social-cultural „Acoperământul Maicii Domnului“ de la Parohia Ianca 1, construite în ultima perioadă de timp în curtea bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul“ a acestei parohii.

Arhipăstorul Dunării de Jos a inaugurat astăzi acest Centru parohial din Ianca, în prezenţa preoţilor de la parohiile învecinate, a oficialităţilor locale, a tinerilor participanţi la programele parohiale şi a credincioşilor din localitate.

În semn de apreciere şi recunoştinţă, Înaltpreasfinţia Sa a oferit diplome de vrednicie celor care au sprijinit lucrările de construcţie şi de amenajare a celor două edificii parohiale.

În cadrul Centrului parohial, cu sprijinul unor profesori voluntari, sunt desfăşurate activităţi social-filantropice şi programe cultural-educativela care participă numeroşi copii şi elevi din localitate.

De câţiva ani,parohia reuşeşte prin acest centru să desfăşoare cu succes,într-un cadru primitor şi generos, programul catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor“, dar şi să participela celelalte programe catehetice implementate de Patriarhia Română şi Arhiepicopia Dunării de Jos.

Tot astăzi, ierahului Dunării de Jos a vizitat vechiul cimitir din localitatea Şuţeşti, judeţul Brăila, acolo unde, înainte de Sărbătoarea Sfintelor Paşti, sute de cruci, unele vechi chiar şi de trei secole, au fost frumos aranjate, iar întregul cimitir a fost curăţat de buruieni.

În Noaptea de Înviere, preotul paroh şi primarul au dus Lumina Sfântă la cele 416 cruci din cimitir.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook