Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Duminică, 20 iunie 2021, la marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie şi Vecernia specială la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Apostol Andrei“ şi „Sfântul Ierarh Nicolae“ din municipiul Galaţi, în prezenţa rugătoare a credincioşilor din municipiul de la Dunăre.

Din soborul slujitor au făcut parte preoţii şi diaconii acestui sfânt locaş, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al catedralei.

Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile care au afectat alimentarea cu energie electrică a zonei centrale a municipiului Galaţi, slujbele de la Catedrala arhiepiscopală au fost oficiate la lumina lumânărilor purtate atât de slujitori, cât şi de credincioşii prezenţi.

La momentul cuvenit, mai mulţi copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre lucrarea Duhului Sfânt ca parte interaganta a operei de mântuirea a neamului omenesc realizată de Sfânta Treime.

Chiriarhul a mai arătat că această sărbătoare reprezintă formarea Bisericii şi botezarea miilor de credincioşi care în acea zi au crezut în mesajul Evangheliei mântuirii prin Iisus Hristos.

După Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit rânduiala Vecerniei speciale numită şi Vecernia plecării genunchilor în cadrul căreia au fost rostite cele şapte rugăciuni de invocare a Duhului Sfânt şi s-au sfinţit ramurile de nuc – simbol al limbilor de foc ce au stat deasupra capetelor Sfinţilor Apostoli.

La sfârşitul sfintelor slujbe, după datină, Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat pe cei prezenţi, le-a oferit pe esplanada Catedralei rămurele de nuc, pentru a vesti şi celor de acasă, care din binecuvântate pricini nu au fost prezenţi la biserică, bucuria praznicului Pogorârii Duhului Sfânt.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook