Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ziua Eroilor în Arhiepiscopia Dunării de Jos

La Praznicul Înălţării Domnului, în toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, la Sfânta Liturghie au fost pomeniţi eroii neamului românesc şi au fost organizate ample manifestări liturgice şi cultural-artistice pentru cei care s-au jertfit „câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român“.

De asemenea, slujbe de pomenire au fost oficiate, după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

În ziua praznicului Înălţării Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi,înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La slujbă, alături de cler şi credincioşi, au participat şi elevii de gimnaziu de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ din Galaţi, care au primit daruri din partea Părintelui Arhiepiscop, după Parastasul săvârşit pentru eroi.

În prelungirea Sfintei Liturghii a fost organizată tradiţionala procesiune închinată eroilor patriei.

Alaiul s-a format la biserica „Înălţarea Domnului“ din municipiul Galaţi, unde chiriarhul locului împreună cu slujitorii sfintelor altare, foarte mulţi credincioşi, oficialităţi locale, tineri seminarişti şi mulţi elevi de la şcolile gălăţene cu steguleţe tricolor în mâini, au am mers pe Bulevardul George Coşbuc către Cimitirul „Eternitatea“.

La Monumentul închinat Eroilor Neamului din acest cimitir gălăţean, după intonarea Imnului de Stat al României a fost săvârşită cuvenita slujbă de pomenire.

În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a evocarea semnificaţia Zilei Eroilor şi au fost depuse jerbe şi coroane de flori.

La final, au fost trase trei salve de foc, iar pe aleea principală a cimitirului a avut loc defilarea gărzii de onoare în acordurile muzicii militare.

În celălalt mare oraş al eparhiei, Brăila, procesiunea dedicată eroilor patriei a început la ora 17:00, punctul de plecare constituindu-l biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.

Procesiunea s-a încheiat la mormintele ostaşilor români căzuţi în cele două războaie mondiale, din cel mai mare cimitir al municipiului Brăila, ocrotit spiritual tot de Sfinţii Împărtaţi Constantin şi Elena, unde a avut loc slujba de pomenire şi au fost susţinute alocuţiuni despre semnificaţia acestei zile.

La ambele manifestări închinate eroilor neamului a participat chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a însoţind mulţimea de tineri şi credincioşi,  a oficiat slujbele de pomenire alături de slujitorii de la parohiile din cele două oraşeşi a adresat celor prezenţi câte un cuvânt de folos duhovnicesc.

Şi în celelalte oraşe ale eparhiei, Tecuci, Însurăţei, Ianca şi Făurei, au fost organizate procesiuni închinate eroilor neamului românesc la care au participat foarte mulţi tineri de la şcolile din respectivele localităţi.

Pr. Rareş Bucur

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook