Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

 

În duminica întâi după Rusalii, numită şi a Tuturor Sfinților, localitatea Ghinghești, protopopiatul Târgu Bujor, județul Galați, a primit vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Ierarhul locului a ajuns în această zonă a eparhiei din apropierea Mănăstirii Adam pentru a aduce binecuvântare, bucurie şi întărire duhovnicească prin sfinţirea bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din acest sat gălăţean. Cu acest prilej, biserica a primit şi al doilea hram închinat Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Programul a debutat cu slujba de târnosire a bisericii săvârşită de către chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa ctitorilor şi a autorităţilor locale, precum şi a multor copii şi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

Pentru credincioșii participanți la eveniment, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfințire, și închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă, au reprezentat momente de evlavie, bucurie şi emoție sfântă.

După slujba de sfințire, a fost săvârşită Sfânta Liturghie la altarul de vară amenajat în apropierea bisericii, în prezenţa credincioşilor, mulți dintre aceștia veniți special din alte localități pentru a participa la acest important eveniment bisericesc.

La Sfânta Liturghie au fost prezenţi şi elevi de la mai multe şcoli din localităţile învecinate, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, mulţi dintre aceştia fiind împărtăşiti cu Sfintele Taine de Arhipăstorul Dunării de Jos.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a vorbit despre lucrarea Sfântului Duh în lume şi despre urcuşul duhovnicesc pe care sfinţii l-au parcurs spre moştenirea vieţii veşnice.

Pentru implicarea în lucrările de restaurare a locaşului de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a acordat preotului paroh Ionuţ Lupaşc rangul de iconom, iar Consiliul Local al Comunei Drăguşeni a primit diplomă de ctitor.

Chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit şi o slujbă de pomenire pentru ctitorii, preoţii şi binefăcătorii acestei comunităţi săteşti din judeţul Galaţi, trecuţi la cele veşnice.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătind şi pachete cu alimente, atât pentru credincioşii participanţi, cât şi persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

⁕⁕⁕

Sfântul lăcaș a fost ridicat în perioada 1934-1938 pentru îmbisericirea enoriașilor satului Ghinghești, prin grija preotului Ivanciu Totolici și a epitropului Matei Luca.

Sfințirea bisericii a fost săvârșită în data de 23 octombrie 1938, cu binecuvântarea episcopului eparhiot Cosma Petrovici, de către preotul econom Theodor Stoica. La această biserică au slujit de-a lungul timpului preoții Ivanciu Totolici, Victor Rășcanu, Gavrilă Ioan, Cezar Gagiu, Cornel Gâță și Ionuț Lupașc.

În anul 2016, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos, s-a întocmit proiectul de rectitorire din temelie a bisericii, iar în perioada 2016-2024 s-au realizat lucrările de reconstruire a noii biserici.

Pr. Rareş Bucur

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook