Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cinstirea Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului la trei ani de la ceremonia înscrierii sale în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, săvârşită la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în data de 3 mai 2009, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reprezintă şi în acest an un moment de mare bucurie duhovnicească.

Manifestările pastoral-misionare organizate cu acest prilej au debutat în această seară, prin oficierea Vecerniei Mari cu Litie şi Acatistul Sfântului Atanasie Patelarie, în toate bisericile din municipiu, începând cu ora 1700.

Racla ce conţine părticele din sfintele moaşte ale Sfântului Atanasie Patelarie, aflată în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost oferită spre închinare credincioşilor de la biserica „Sf. Ierarh Nicolae şi Sf. Atanasie al III-lea“ şi de la biserica „Sf. Atanasie al III-lea al Constantinopolului“.

Sfântul Atanasie a locuit şi a slujit vreme de 12 ani la mănăstirea „Sfântul Nicolae“ din oraşul Galaţi, în vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei.

De reamintit este faptul că momentul trecerii în calendar a Sfântului Atanasie Patriarhul Constantinopolului, din data de 1-3 mai 2009, a fost însoţit de săvârşirea slujbei de resfinţire a bisericii „Sfântul Nicolae“ din Galaţi, Aflată pe fundaţia fostei mănăstiri în care a locuit Sfântul Atanasie, precum şi sfinţirea bisericii din lemn, închinată acestui sfânt, din municipiul Galaţi.

Întors din pelerinajul cu sfintele moaşte de la cele două biserici gălăţene, Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit la Catedrala Arhiepiscopală slujba de Priveghere.

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie, municipiul Galaţi a îmbrăcat haina de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, fiind înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa mulţimii rugătoare a credincioşilor din municipiu şi nu numai.

Numeroşi slujitori ai altarelor gălăţene, dar şi preoţi din cele 8 protoierii ale Eparhiei, după oficierea Sfintei Liturghii la parohiile lor au pornit, împreună cu credincioşii, în pelerinaj către Catedrala Arhiepiscopală pentru a se închina moaştelor Sfântului Ierarh prăznuit astăzi.

În cuvântul de învăţătură adresat „credincioşilor pelerini pe calea sfinţilor“, Înaltpreasfinţia Sa l-a arătat pe Sfântul Atanasie ca „pelerin al Ortodoxiei de la Constantinopol şi Tesalonic în Moldova de Jos, la Galaţi, în timpul lui Vasile Lupu, apoi în părţile slave, la Moscova şi Poltava Ucrainei, unde şi acum, după mai bine de 350 de ani, întreg, pe tron ne povăţuieşte prin sfintele sale moaşte, iar de trei ani, prin înscrierea sa în calendarul Bisericii Ortodoxe Române păstoreşte şi poporul dreptmăritor de la Dunărea de Jos şi nu numai. A ales Sfântul Atanasie să fie pelerin la cele trei centre din Galaţi: mănăstirea sa, „Sfântul Ierarh Nicolae” unde ar fi vrut să se odihnească, parohia sa mai nouă „Sf. Atanasie Patelarie” şi Catedrala unde a fost proclamat cu cinstire în întrega Românie. Acestea toate ne arată că sfinţii sunt pelerini între Dumnezeu şi noi, iar noi, mergând pe urmele sfinţilor pelerini pe pământul nostru ne unim unii cu alţii, căci şi Sf. Atanasie este apostolul unităţii creştinilor greci, români şi slavi“.

Totodată, la sărbătoare a participat un mare număr de copii şi elevi, tineri şi bătrâni din municipiu, înveşmântaţi în tradiţionalul şi viul port popular.

La finalul Sfintei Liturghii s-a organizat o agapă frăţească pentru toţi cei prezenţi, mai cu seamă pentru copii.

Sfântul Atanasie reprezintă o icoană vie a sfinţeniei, care uneşte în duh de rugăciune şi comuniune pe credincioşii ortodocşi greci, români şi slavi, care îl cinstesc ca pe un părinte mărturisitor şi trăitor al dreptei credinţe.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook