Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a VI-a după slăvitul praznic al Învierii, credincioşii parohiei Cireşu, protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, au participat la resfințirea bisericii parohiale din localitate de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de jos.

Localitatea a luat fiinţă în jurul anilor 1812 pe moşia lui Scarlat Grădişteanu, documentele vremii consemnând-o sub denumirea „Slobozia Cireşu”. Biserica datează din anul 1846, fiind construită de proprietarul Tache Fălcoianu.

În urma deteriorărilor survenite de-a lungul timpului, lăcaşul de cult a fost supus mai multor lucrări de reparaţie. Anul 1995 marchează însă, la iniţiativa şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, începutul unor ample lucrări de reconsolidare ce au inclus şi schimbarea integrală a acoperişului, retencuirea interioară şi exterioară, confecţionarea unei noi catapetesme din lemn de stejar sculptat, precum şi a mobilierului bisericesc. De asemenea, biserica a fost înveşmântată într-o nouă pictură realizată în tehnica „fresco“ de către pictorul Ovidiu Seredenciuc.

În acest fel restaurată şi înnoită, biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ din parohia Cireşu, Protopopiatul Făurei, judeţul Brăila, a fost resfinţită astăzi de către Chiriarhul Dunării Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Îmbrăcată în haina nouă a sfinţeniei, biserica parohială din Cireşu a fost aşezată şi sub ocrotirea Sfântului Ierarh Atanasie al III-lea a Constantinopolului, sărbătorit în fiecare an la data de 2 mai.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în interiorul lăcaşului de cult, iar credincioşii, după tradiţie s-au putut închina în sfântul altar.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a acordat distincţia bisericească de iconom pr. paroh Marius Mocănescu, precum şi o serie de diplome care au evidenţiat atât contribuţia autorităţilor locale, cât şi jertfelnicia credincioşilor, care au dorit să înfrumuseţeze locaşul de cult.

Copiii prezenţi la Sfânta Liturghie, îmbrăcaţi în frumosul şi autenticul port popular au primit pachete cu fructe şi dulciuri, dar şi daruri de suflet – cărţi de rugăciuni şi iconiţe, iar credincioşii participanţi au fost aşteptaţi şi la tradiţionala agapă creştinească pregătită de membrii Consiliului şi Comitetului parohial.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook