Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Mitropolia Munteniei și Dobrogei Arhiepiscopia Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Arhiepiscopia Dunării de Jos au debutat conferinţele pastoral-misionare corespunzătoare primului semestru al anului 2015. În conformitate cu Hotărârea nr. 10.717/2013 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin care anul 2015 a fost declarat „An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii astăzi“, în primul semestru al anului 2015, tema conferinţei a fost aşezată sub genericul „Misiunea parohiei astăzi“.

Primele întruniri  au avut loc la Protoieria Covurlui – 18 mai a.c. şi la Protoieria Tg. Bujor – 19 mai a.c.

Întâlnirile au debutat cu oficierea Sfintei Liturghii săvârşită în sobor de către toţi preoţii slujitori din cadrul protopopiatelor, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. La slujbă au participat şi elevi ai şcolilor gimnaziale de pe teritoriile canonice ale celor două protopopiate, însoţiţi de părinţii lor şi de profesorii de religie.

După partea liturgică a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor conferinţei. La întrunire au fost invitaţi preoţii slujitori împreună cu familiile lor, alţi copii din parohii însoţiţi de părinţi, precum şi profesori de religie.

Pregătirea conferinţei semestriale dedicate misiunii parohiei a cunoscut mai multe etape. Mai întâi, preoţii din protopopiat au identificat în parohiile lor imagini reprezentative ale locaşului de cult, cimitirului şi casei parohiale, precum şi diferite obiecte şi cărţi de cult.

Aceeaşi muncă de cercetare a fost depusă şi pentru evidenţierea imaginilor şi documentelor de arhivă privind preoţii slujitori şi cântăreţii bisericeşti, dar şi ctitorii fiecărei biserici în parte reliefându-se rolul acestora în dezvoltarea spirituală, culturală şi educaţională a parohiei.

Toate aceste documente de arhivă, fotografii şi obiecte de cult s-au constituit în expoziţii permanente la sediile protoieriilor.

„Din Sfânta Liturghie, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înţelegem unitatea şi comuniunea noastră, iar prin prezenţa copiilor la Sf. Liturghie înţelegem rolul educaţiei creştine prin ora de religie şi prin prelungirea acesteia în familie.

De asemenea, înţelegem şi rolul marilor păstori de suflete din toate parohiile, în toate protoieriile conferinţele devenind adevărate simpozioane, cu expoziţii din cercetările preoţilor privindu-i pe înaintaşii lor preoţi, monumenteleşi mormintele, lăsămintele şi documentele lor.

Parohia astăzi trebuie să stea în centrul procupărilor şi atentei analize a păstorilor de suflete şi a credincioşilor nu doar în cadrul unei conferinţe preoţeşti, ci tot timpul!“.

În cadrul dezbaterilor a fost analizată şi situaţia orei de religie în parohiile celor două protopopiate, părinţii participanţi la această întrunire constituindu-se în filiale  A.P.O.R. ale Protoieriilor Covurlui şi Tg Bujor.

În ziua de 19 mai 2015 s-a desfăşurat conferinţa semestrială de primăvară la Protoieria Tg. Bujor.

Seria conferinţelor a continuat în data de 22 mai 2015 la Protopopiatul Brăila.

În ziua de 25 mai 2015 s-a desfăşurat conferinţa semestrială la Protoieria Insuratei.

Pe 26 mai 2015 la Protoieria Făurei s-a desfăşurat conferinţa semestrială.

Conferinţa semestrială de primăvară de la Protoieria Galaţi s-a desfăşurat în ziua de 27 mai 2015.

 

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook