Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 2 mai, Biserica Ortodoxă de pretutindeni face pomenirea Sfântului Ierarh Atanasie, originar din Insula Creta, Mitropolit al Tesalonicului şi mai apoi Patriarh al Constantinopolului, păstor al credincioşilor de la Dunărea de Jos la jumătatea secolului al XVII-lea, când a locuit şi a slujit vreme de 12 ani la Mănăstirea „Sfântul Nicolae“ din oraşul Galaţi, în vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei.

Pentru a marca după cuviinţă acest eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul de vară al bisericii gălăţene care este închinată Sfântului Ierarh.

Evlavia și bucuria acestora a sporit prin aducerea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a Icoanei ce conţine un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Atanasie.

Între credincioşii prezenţi s-au adăugat preşcolari de la Grădiniţa „Licurici“ şi elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 5 din municipiu, îmbrăcaţi în costume populare, majoritatea lor fiind înscrişi în programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“.

La momentul liturgic cuvenit, mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, credincioşii prezenţi au fost invitați la tradiţionala agapă creştină, parohia pregătind în acest scop sute de pachete cu alimente tradiţionale, atât pentru cei prezenţi, cât şi pentru persoanele aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

***

Sfântul Ierarh Atanasie a adormit în Domnul la 1654, în Ucraina, sfintele sale moaşte păstrându-se întregi, aşezate pe tron arhieresc, în Catedrala Mitropolitană din Harkov.

În zilele de 2-3 mai ale anului 2009,  în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a membrilor Sfântului Sinod, la Galaţi au avut loc impresionante manifestări liturgice şi misionare dedicate proclamării cinstirii şi introducerii în cultul Bisericii noastre a Sfântului Ierarh Atanasie. Acest act sacru a constituit o confirmare a evlaviei şi cinstirii pe care slujitorii şi credincioşii de la Dunărea de Jos le au astăzi faţă de cel ce a păstorit aceste meleaguri în urmă cu peste 350 de ani.

Momentul trecerii în calendar a Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului, din data de 1-3 mai 2009, a fost însoţit de săvârşirea slujbei de resfinţire a bisericii „Sfântul Nicolae“ din Galaţi, aflată pe fundaţia fostei mănăstiri în care a locuit Sfântul Atanasie, precum şi sfinţirea bisericii din lemn, închinată acestui sfânt, din municipiul Galaţi.

Sfântul Atanasie reprezintă o icoană vie a sfinţeniei, care uneşte în duh de rugăciune şi comuniune pe credincioşii ortodocşi greci, români şi slavi, care îl cinstesc ca pe un părinte mărturisitor şi trăitor al dreptei credinţe.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook