Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ședința de lucru din 22 mai 2014, care a avut loc la Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înscrierea în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, canonizat de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, cu ziua de prăznuire la 5 mai.

În Arhiepiscopia Dunării de Jos sunt două biserici care au primit al doilea hram în cinstea Sfântul Efrem cel Nou: Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Galaţi şi Biserica „Sfinţii Nectarie şi Sfântul Efrem” din Bărboşi.

Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou a reprezentat o un moment de mare bucurie şi înălţare sufletească pentru toţi credincioşii parohiei „Sf. Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir  şi Sf. Efrem cel Nou” din judeţul Galaţi, care şi-au cinstit în această zi cel de-al doilea ocrotitor.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a credincioşilor din parohie şi din municipiu.

La slujbă a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care, la final, a rostit o rugăciune de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra ctitorilor, slujitorilor, tinerilor şi tuturor credincioşilor şi a adresat un cuvânt de învăţătură.

Toţi cei prezenţi la Sfânta Liturghie au avut posibilitatea de a se închina la racla ce conţine un fragment din moaştele Sfântului Efrem cel Nou, primite în dar de către pc. pr. paroh Meluţă Lupu, în anul 2015, în cadrul pelerinajului la mănăstirea de pe Muntele Neprihăniţilor, din localitatea Nea Makri - Grecia.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă tradiţională pentru toţi credincioşii prezenţi în această zi la Sf. Liturghie.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook