Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La Praznicul Înălţării Domnului, în toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, la Sfânta Liturghie au fost pomeniţi eroii neamului românesc şi au fost organizate ample manifestări liturgice şi cultural-artistice pentru cei care s-au jertfit pe „câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român“. De asemenea, slujbe de pomenire au fost oficiate, după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

În săptămâna premergătoare acestui moment, profesorii de religie din şcolile şi liceele Eparhiei au susţinut o oră de curs cu tema „Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor“, în care au fost prezentate elevilor atât dimensiunea spirituală, cât şi semnificaţia naţională a cinstirii eroilor patriei.

În ziua praznicului Înălțării Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în prelungirea căreia, a fost organizată tradiţionala procesiune închinată eroilor. Alaiul s-a format la biserica „Înălţarea Domnului“ din municipiu, unde mulţimea credincioşilor, slujitorii sfintelor altare, oficialităţi locale, tineri seminarişti şi elevi l-au întâmpinat pe Chiriarhul locului. După rugăciunea de mulţumire şi cuvântul de învăţătură, rostite de către ierarhul Dunării de Jos, alaiul a pornit către Cimitirul „Eternitatea“, la Monumentul închinat Eroilor Neamului, unde a fost săvârşită cuvenita slujbă de pomenire. După evocarea semnificaţiei Zilei Eroilor, au fost depuse jerbe şi coroane de flori, urmate de defilarea gărzii de onoare în acordurile muzicii militare.

Tinerii elevii participanţi au depus coroane şi flori pe Altarul Eroilor Neamului şi au intonat atât Imnul de Stat al României, cât şi Imnul Eroilor.

În celălalt mare oraş al eparhiei, Brăila, procesiunea dedicată Eroilor patriei a început la ora 16:30, punctul de plecare constituindu-l biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Procesiunea s-a încheiat la mormintele ostaşilor români căzuţi în cele două războaie mondiale, din cimitirul cu acelaşi nume.

La ambele manifestări închinate eroilor neamului a participat şi Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a oficiat, alături de slujitori de la parohiile din cele două oraşe, slujba de pomenire şi a adresat celor prezenţi un cuvânt de folos duhovnicesc.

În toate parohiile din cadrul Protoieriei Nicoreşti au fost pomeniţi la Sfânta Liturghie cât şi la parastasele săvârşite în biserici sau la monumentele eroilor din comunităţile respective, toţi eroii neamului, din Războiul de Independenţă, din cele două Războaie Mondiale, frontul din Rusia, închisorile şi lagărele comuniste, Revoluţia din Decembrie 1989 sau în alte teatre de operaţii. La aceste momente au participat, în multe din parohii reşedinţă de comună, elevi, profesor şi autorităţi locale. În unele parohii sunt pomelnice cu eroi din timpul Războiului de Independenţă.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook