Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 2 mai, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Ierarh Atanasie, originar din Insula Creta, Mitropolit al Tesalonicului şi mai apoi Patriarh al Constantinopolului, păstor al credincioşilor de la Dunărea de Jos la jumătatea secolului al XVII-lea.

În municipiul Galaţi, două biserici îl au ca ocrotitor pe acest Sfânt Ierarh, biserica „Sf. Nicolae şi Sf. Atanasie Patelarie“ din centrul municipiului şi biserica din lemn „Sf. Atanasie Patelarie“ din cartierul Micro 17.

Astăzi, la biserica din lemn închinată Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie, din cartierul Micro 17, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, în prezenta a numeroşi credincioşi din municipiu şi din împrejurimi.

Evlavia şi bucuria acestora a sporit prin aducerea de către chiriarhul Dunării de Josa raclei ce adăpostește un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Atanasie, aflată în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Între credincioşii prezenţi s-au adăugat numeroşi copii, îmbrăcaţi în costume populare, majoritatea lor fiind înscrişi în programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ derulat de parohia gălățeană cu mare succes.

La momentul liturgic cuvenit, mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit credincioșilor despre viața Sfântului prăznuit astăzi și despre perioada în care acest vrednicierarh a păstorit creștinii din zona Dunării de Jos.

„În Săptămâna Luminată am venit să luăm bucurie, pace și liniște duhovnicească de la altarul bisericii închinată Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului și păstor iscusit al creștinilor de la Dunărea de Jos, pentru că anul acesta se împlinesc 10 ani de la momentul solemn al hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a înscrie în calendarul Bisericii noastre, numele Sfântului Atanasie al III-lea, care, așa cum se cunoaște, a viețuit timp de 12 ani, în timpul domnitorului Vasile Lupu, la Mănăstirea «Sfântul Nicolae» din orașul Galați.

Între timp, această biserică închinată Sfântului Atanasie din acest cartier gălățean a primit un veșmânt de pictură demn, frumos și luminos, așteptând, după închiderea șantierului, momentul sfințirii.

Să ajute Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Atanasie, preoților, credincioșilor jertfelnici și mulțimii de copii care astăzi ne-au bucurat împărtășindu-se cu Preacuratele și Sfintele Taine ale Domnului Înviat din morți“, a spus ierarhul Dunării de Jos. 

După Sfânta Liturghie, credincioşii prezenţi și familiile nevoiașe aflate în evidenţele speciale ale parohiei, au primit pachete cu alimente tradiţionale și iconițe, parohia pregătind în acest sens peste 300 de pachete.

De asemenea, cu prilejul hramului, parohia a desfășurat și activitatea social-filantropică intitulată „Dăruind vei dobândi“, prin care, cei 100 de bătrâni asistați în cadrul Căminului pentru persoane vârstnice „Sfântul Ștefan cel Mare și Sfânt“, situat pe strada Războieni din municipiul Galați, au primit o masă festivă cu produse pascale.   

***

Între anii 1642-1653, Sfântul Atanasiea locuit şi a slujit la Mănăstirea „Sfântul Nicolae“ din oraşul Galaţi, în vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei.

El a adormit în Domnul la 1654, în Ucraina, sfintele sale moaşte păstrându-se întregi, aşezate pe tron arhieresc, în Catedrala Mitropolitană din Harkov.

În zilele de 2-3 mai ale anului 2009,  în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a membrilor Sfântului Sinod, la Galaţi au avut loc impresionante manifestări liturgice şi misionare dedicate proclamării cinstirii şi introducerii în cultul Bisericii noastre a Sfântului Ierarh Atanasie. Acest act sacru a constituit o confirmare a evlaviei şi cinstirii pe care slujitorii şi credincioşii de la Dunărea de Jos le au astăzi faţă de cel ce a păstorit aceste meleaguri în urmă cu peste 350 de ani.

Momentul trecerii în calendar a Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului, din data de 1-3 mai 2009, a fost însoţit de săvârşirea slujbei de resfinţire a bisericii „Sfântul Nicolae“ din Galaţi, aflată pe fundaţia fostei mănăstiri în care a locuit Sfântul Atanasie, precum şi sfinţirea bisericii din lemn, închinată acestui sfânt, din municipiul Galaţi.

Sfântul Atanasie reprezintă o icoană vie a sfinţeniei, care uneşte în duh de rugăciune şi comuniune pe credincioşii ortodocşi greci, români şi slavi, care îl cinstesc ca pe un părinte mărturisitor şi trăitor al dreptei credinţe.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook