Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În cea de a doua Duminică după Sfintele Paşti, numită şi Duminica Tomii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați, în prezenţa a numeroşi credincioşi din urbea de pe malul Dunării.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mai mulți copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, în care se relatează despre momentul în care Sfântul Apostol Toma a atins rănile Mântuitorului Iisus Hristos, după învierea Sa, fiind astfel încredințat că Cel pe care îl vede este cu adevărat Domnul Dumnezeu.

„Sfântul Apostol Toma ne-a făcut un mare bine, întrucât, la o săptămână după Învierea Domnului, ne-a dat posibilitatea să mai simțim și să mai vedem încă o dată că Iisus Hristos înviat din morți a păstrat rănile pentru a ne arăta că El este Cel adevărat, Cel care a fost rănit pentru noi cei care nu am mai simțit rănile păcatului din nesimțirea diavolului. Domnul Hristos este Cel care a urcat pe Cruce pentru a vindeca rănile și slăbiciunea noastră, iar de Înviere El arătă ucenicilor Săi mâinile străpunse de cuie. Nici chiar Învierea nu a șters semnul păcatelor noastre, pentru a ne aminti că, pentru iertarea noastră de păcate a rămas în Ceruri semnele cuielor pe mâinile și picioarele Fiului lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos și semn în coasta Lui pentru conștientizarea păcatelor noastre. Toate acestea pentru a ne trezi și a ne ruga permanent Celui Înviat din morți să ne ierte și să ne facă fii ai Învierii Sale“, a spus Părintele Arhiepiscop.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit și despre semnificaţia acestei zile şi a elogiat personalitatea vrednicului de pomenire Arhiepiscop dr. Antim Nica al Dunării de Jos, trecut la cele veșnice în anul 1994, chiar în ziua de Înviere.

„Să nu-l uităm pe fericitul întru pomenire Antim, Arhiepiscopul Dunării de Jos, plecat la cele veșnice cu ani în urmă în ziua de Înviere, pentru care și noi astăzi aducem prinos de cinstire memoriei sale, gândindu-ne totodată și la cei mai dinainte adormiți, pentru care preoțimea și poporul se îndreaptă astăzi cu evlavie și cu recunoștință, mai ales în zona aceasta, în toate cimitirele pentru a-i împărtăși pe toți de Învierea lui Hristos“, a mai precizat chiriarhul Dunării de Jos.

Întrucât la data de 1 mai s-au împlinit 25 de ani de la trecerea la cele veșnice a acestui mare ierarhal Dunării de Jos, după Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru vrednicul ierarh, dar şi pentru toţi episcopii Dunării de Jos, adormiţi în Domnul.

La finalul slujbelor de astăzi, ÎPS Arhiepiscop Casian i-a binecuvântat pe cei prezenți și le-a oferit iconițe, cozonac și ouă roșii.

***

Arhiepiscopul Antim Nica s-a născut la 24 februarie 1908, în satul Bogzeşti (ţinutul Orhei) din Basarabia, un sat mic de răzeşi, aşezat în mijlocul codrilor, ce număra la acea vreme cu puţin peste 100 de case.

Între anii 1927-1931 a frecventat cursurile Facultăţii de Teologie din Chişinău.

Este tuns în monahism la Mănăstirea Curchi din ţinutul Orhei, în ziua de 24 iunie 1935, de către mitropolitul Gurie, care-i dă numele Antim, amintind de marele ierarh Antim Ivireanul. La praznicul Adormirii Maicii Domnului din anul 1935 primeşte hirotonia întru ierodiacon, la 11 aprilie 1936 este hirotonit ieromonah, la 21 mai 1939 este hirotesit protosinghel, iar pe 8 noiembrie 1940 primeşte hirotesia întru arhimandrit.

A fost ales episcop al Cetăţii Albe-Ismail şi a fost hirotonit arhiereu în ziua de 23 ianuarie 1944, prin mâinile şi rugăciunile mitropolitului Irineu al Moldovei şi Sucevei, arhiepiscopului Efrem al Chişinăului şi episcopului Policarp al Americii, iar la scurt timp, când episcopul Cosma Petrovici este silit de autorităţile de atunci să se retragă, Antim Nica este numit episcop-locotenent la Galaţi, fiind instalat la 15 septembrie 1947.

În urma pensionării episcopului Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, Colegiul Electoral Bisericesc alege, la 10 iunie 1973, ca episcop eparhiot la Galaţi pe episcopul-vicar Antim, fiind instalat în scaun de patriarhul Justinian, în ziua de 19 august 1973.

În anii de păstorire la Galaţi, arhiepiscopul Antim a avut o deosebit de bogată activitate, atât pe plan administrativ, cât şi pe plan spiritual, printre altele punând în valoare şi aducând la lumină complexul paleocreştin de la Niculiţel (locul unde au fost descoperite moaştele Sfinţilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip).

Ultima parte a vieţii sale, deşi marcată de o suferinţă trupească, i-a fost mult mângâiată de către Înalt Preasfinţitul Părinte Casian, care l-a slujit ca arhiereu-vicar timp de 4 ani şi care i-a continuat cu mult zel opera în Via Domnului de la Dunărea de Jos.

Arhiepiscopul Antim şi-a început călătoria cea cerească pentru întâlnirea cu Cel căruia I-a slujit cu atât de multă credinţă chiar în Ziua de Înviere a anului 1994.

Trupul arhiepiscopului dr. Antim Nica a fost aşezat în pronaosul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, unde odihneşte şi astăzi, aşteptând Învierea cea de Apoi.

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook