Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 11 mai, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a avut loc la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos Concertul-conferinţă „Enescu pe înţelesul tuturor”.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul eparhial, în parteneriat cu Muzeul Naţional „George Enescu” şi cu Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi.

Manifestarea cultural-artistică s-a desfăşurat în Salonul Oficial al Muzeului eparhial şi a fost susţinută de baritonul Ștefan Ignat, directorul Operei Naționale București și pianista Ioana Maria Lupașcu, solistă a Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești.

Artiştii au interpretat fragmente din opera „Oedipe”, „Șapte cântece pe versuri de Clément Marot”, op. 15, „Sarabanda din Suita nr. 1” și „Voix de la steppe”, readucând în atenţia iubitorilor de muzică, sonorităţi abordate cu profesionalism din inconfundabilul stil enescian, melodiile producând adevărate stări de bucurie şi de nostalgie, dar şi de înălţare sufletească.

La final, publicul gălăţean a răsplătit interpretările deosebite cu prelungite ropote de aplauze.

Recitatul de astăzi s-a constituit într-un omagiu adus marelui muzician român şi un dar pentru toţi cei ce admiră şi îndrăgesc creaţiile geniale ale porului român. 

***

George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni, Botoşani - m. 4 mai 1955, Paris) este considerat cel mai important muzician român. Personalitatea sa artistică s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.

A început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, primind îndrumări muzicale de la părinţii săi şi de la un vestit lăutar, Niculae Chioru. De la vârsta de 5-6 ani datează primele sale încercări de compoziţie. Studiul profesionist al muzicii i s-a datorat, pentru început, profesorului Eduard Caudella.

În 1936, pe 13 martie, a avut loc la Opera Mare din Paris premiera operei „Oedip”, pe un libret de Edmond Fleg, cu un succes răsunător la public.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook