Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica vindecării orbului din naştere, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi.

În cadrul slujbei, ierarhul a rostit rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru vindecarea feluritelor boli şi neputinţe trupeşti, pentru ajutorul celor care luptă zi de zi cu acest nou virus care a cuprins şi ţara noastră, precum şi pentru ocrotirea şi sănătatea credincioşilor.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol Ioan, în care se relatează despre vindecarea orbului din naştere.

„În duminica a VI-a după Sfintele Paști, Evanghelia Îl arată pe Mântuitorul împărtășind lumina ochilor unui orb din naștere. Înțelegem prin aceasta că orbirea poate fi fizică, dar poate fi și absența luminii interioare sufletești. De multe ori, aceasta din urmă este mai dăunătoare în orientarea spre semeni decât orbirea trupească. Orbul din naștere primește Lumină prin implicarea Mântuitorului care îi așează tină pe ochi și prin trimiterea lui la scăldatoarea Siloamului. Vindecarea sa de orbire îi întunecă la minte și la suflet pe fariseii de la templu, motivând vindecarea în zi de sâmbătă. Formalismul a devenit un obstacol în înțelegerea sensului profund al Luminii atât pentru suflet cât și pentru trup. Orbul din naștere n-a rămas doar la lumina  trupească, ci ajutat de Mântuitorul a primit prin credință Lumina în suflet și puterea de a-L slăvi, de a I se închina, pe când slujitorii formalismelor învechite și egoiste s-au întunecat la minte și au refuzat învierea din orbirea interioară. Învățăm din aceasta importanța luminării prin credință pentru a primi de la Mântuitorul darul iubirii compătimitoare pentru orice om în suferință.

Orbul din naștere devine un dascăl luminat și luminos, misionar actual pentru noi toți.  Prin  mai multă credință și Lumină în suflet, obţinem de la Mântuitorul disponibilitatea slujirii filantropice, deoarece el este viu și prezent în noi toti“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook