Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 2 mai, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Ierarh Atanasie, originar din Insula Creta, Mitropolit al Tesaloniculuişi mai apoi Patriarh al Constantinopolului, precum şipăstor al credincioşilor de la Dunărea de Jos la jumătatea secolului al XVII-lea.

În municipiul Galaţi, două biserici îl au ca ocrotitor pe acest Sfânt Ierarh, biserica „Sf. Nicolae şi Sf. Atanasie Patelarie“ din centrul municipiului şi biserica din lemn „Sf. Atanasie Patelarie“ din cartierul Micro 17.

Astăzi, la biserica din lemn închinată Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie, din cartierul Micro 17, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţişi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, în prezenţa a numeroşi credincioşi din municipiu şi din împrejurimi.

Pentru a spori bucuria şi evlavia clericilor şi credincioşilor, chiriarhul Dunării de Josa dus din patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale icoana ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Atanasie Patelarie.

Între credincioşii prezenţi s-au aflat şi copii, îmbrăcaţi în portul popular, care la momentul liturgic cuvenit au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit credincioşilor despre viaţa sfântului prăznuit astăzi şi despre perioada în care acest vrednic ierarh a păstorit creştinii din zona Dunării de Jos.

După Sfânta Liturghie, credincioşii prezenţişi familiile nevoiaşe aflate în evidenţele speciale ale parohiei au primit pachete cu alimente tradiţionale şi iconiţe.

De asemenea, parohia a desfăşuratastăzi activitatea social-filantropică intitulată „Dăruind vei dobândi“, prin carecei 100 de bătrâni din cadrul Căminului pentru persoane vârstnice „Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt“, situat pe strada Războieni din municipiul Galaţişi cei 75 de copii asistaţi la Aşezământul „Sf. Vasile cel Mare“ din Galaţi, au primit o masă festivă cu produse pascale. 

În săptămâna premergătoare hramului, prin implicarea membrilor Consiliului şi comitetului parohial, peste 3,5 tone cu produse igienico-sanitare şi alimente de primă necesitate în valoare de 14.000 lei au fost colectate la parohia gălăţeană şi trimise către Episcopia Tulcii pentru a fi dăruite cetăţenilor ucraineni care au trecut graniţa pe la vama de la Isaccea, precum şi pentru a fi transportate în zona Ismail, Ucraina, la cei care au mare nevoie de orice fel de ajutor.

***

Între anii 1642-1653, Sfântul Atanasiea locuit şi a slujit la Mănăstirea „Sfântul Nicolae“ din oraşul Galaţi, în vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei.

El a adormit în Domnul la 1654, în Ucraina, sfintele sale moaşte păstrându-se întregi, aşezate pe tron arhieresc, în Catedrala Mitropolitană din Harkov.

În zilele de 2-3 mai ale anului 2009,  în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a membrilor Sfântului Sinod, la Galaţi au avut loc impresionante manifestări liturgice şi misionare dedicate proclamării cinstirii şi introducerii în cultul Bisericii noastre a Sfântului Ierarh Atanasie. Acest act sacru a constituit o confirmare a evlaviei şi cinstirii pe care slujitorii şicredincioşii de la Dunărea de Jos le au astăzi faţă de cel ce a păstorit aceste meleaguri în urmă cu peste 350 de ani.

Momentul trecerii în calendar a Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului, din data de 1-3 mai 2009, a fost însoţit de săvârşirea slujbei de resfinţire a bisericii „Sfântul Nicolae“ din Galaţi, aflată pe fundaţia fostei mănăstiri în care a locuit Sfântul Atanasie, precum şi sfinţirea bisericii din lemn, închinată acestui sfânt, din municipiul Galaţi.

Sfântul Atanasie reprezintă o icoană vie a sfinţeniei, care uneşte în duh de rugăciune şi comuniune pe credincioşii ortodocşi greci, români şi slavi, care îl cinstesc ca pe un părinte mărturisitor şi trăitor al dreptei credinţe.

Pr. Rareş Bucur

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook