Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la Duminica a III-a după slăvitul Praznic al Învierii Domnului, parohia „Sfântul Mucenic Antim“ din municipiul Galaţi îşi serbează cel de-al doilea hram, închinat Sfintelor Femei Mironosiţe.

Programul liturgic și misionar a debutat în ajunul sărbătorii cu săvârşirea Vecerniei cu Litie şi a continuat în ziua hramului cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul  Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a multor tineri şi copii de la cele patru şcoli din cuprinsul parohiei, precum şi a numeroşi credincioși din această comunitate parohială şi din împrejurimi.

În cadrul slujbei au fost rostite rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru toate creştinele care trudesc în familie, în societate şi în Biserică, în ţară şi peste hotare, multe dintre acestea sprijin de nădejde pentru semenii noştri aflaţi în nevoi şi în suferinţe.

La momentul cuvenit, mulţi dintre copiii şi credincioşii prezenţi la slujbă au fost împărtășiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu, în care se relatează despre punerea în mormânt a Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi momentul în care femeile mironosiţe au venit la mormântul Domnului Hristos cu miruri, devenind primele martore ale Slăvitei Învieri.

Cu acest prilej, a fost citi şi mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel intitulat „Sfintele Femei Mironosițe împreună cu Maica Domnului sunt rugătoare pentru femeile creștine“, transmis la Duminica Mironosiţelor în toate parohiile din Patriarhia Română.

Totodată, ierarhul locului i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi la hramul acestei parohii să primească şi să aplice în viaţa lor, cu dragoste şi cu bucurie creştină, acest mesaj părintesc de recunoştinţă pentru toate femeile creştine din viaţa Bisericii şi a nemului românesc.

Întrucât Mironosiţele Femei sunt modele de credinţă pentru toate femeile creştine, Duminica a treia după Sfintele Paşti a devenit Ziua Femeilor Creştine.

Ziua de prăznuire a Sfintelor Femei Mironosiţes-a încheiat în această parohie gălăţeană cu agapa de hram, pregătită de harnicele femei din comitetul parohial, din care au gustat produse pascale peste 400 de pelerini.

***

Situată în nord-vestul oraşului Galaţi, pe Bulevardul Milcov nr. 25 A, într-o zonă muncitorească, Parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Antim“ din Galaţi deserveşte nevoile pastorale şi liturgice ale credincioșilor din cartierele Micro 13 B şi Micro 38. Ea a fost înfiinţată în anul 1990, la 21 septembrie, prin desprinderea a două zone din parohiile „Sfânta Treime“- Fileşti şi „Adormirea Maicii Domnului“- Cimitir.

În data de 1 iunie 1991, s-a sfinţit locul şi s-a pus piatra de temelie, slujba fiind săvârşită de către ÎnaltpreasfinţitulPărinte Arhiepiscop Casian, pe atunci Arhiereu-Vicar al Episcopiei Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi un mare număr de credincioşi.

Impresionantul devotament al enoriaşilor şi osârdia credincioaselor din parohie care ajutau la construcţia bisericii au făcut ca, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în anul 1994, biserica să primească şi al doilea hram - „Sfintele Femei Mironosiţe“.

Parohia gălăţeană este înfrăţită de mai bine de 15 ani cu parohia Băndoiu, din Insula Mare a Brăilei, o parohie cu posibilităţi materiale reduse, însă cu creştini iubitori de cele sfinte şi jertfelnici.

Pr. Rareș Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook