Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 2 mai, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Ierarh Atanasie, originar din Insula Creta, Mitropolit al Tesalonicului şi mai apoi Patriarh al Constantinopolului, precum şi păstor al credincioşilor de la Dunărea de Jos la jumătatea secolului al XVII-lea, biserica gălăţenă din cartierul Micro 17 ce-l are ca ocrotitor spiritual pe acest Sfânt Ierarh s-a aflat în zi de mare sărbătoare.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a ajuns în mijlocului slujitorilor şi credincioşilor din această zonă a oraşului pentru a aduce binecuvântare şi bucurie duhovnicească prin sfinţirea picturii acestui frumos locaş de cult construit din lemn.

Pentru a spori bucuria şi evlavia poporului dreptcredincios, chiriarhul Dunării de Jos a dus din patrimoniul sacru al Reşedinţei arhiepiscopale racla ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Atanasie Patelarie.

În cadrul slujbei de sfinţire, Arhipăstorul Dunării de Jos a stropit cu agheasmă şi a uns cu Sfântul şi Marele Mir pereții pictați ai bisericii și icoanele de pe catapeteasmă.

În continuare, ierarhul locului a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa multor credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Ortodoxia“, format din cântăreţi bisericeşti din Eparhia Dunării de Jos.

Între credincioşii prezenţi s-au aflat şi mulţi copii care la momentul liturgic cuvenit au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a explicat credincioşilor reprezentările picturale ale sfântului locaș şi a vorbit despre viaţa sfântului prăznuit astăzi şi perioada în care acest vrednic ierarh a păstorit creştinii din zona Dunării de Jos.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos le-a mulţumit şi le-a oferit câteva daruri pictorilor şi ostenitorilor, clerici şi mireni, care au reuşit prin credinţă, muncă şi pricepere să contribuie la edificarea acestei frumoase biserici, între aceştia numărându-se venerabilul protoiereu de Galaţi, preotul Ioan Postolache.

După Sfânta Liturghie, credincioşii au intrat în biserică cu lumânări aprinse în mâini şi au trecut pe la racla cu sfintele moaşte pentru a se închina şi săruta cu mare credinţă şi evlavie sfintele odoare.

Evenimentul s-a încheiat oferirea de iconiţe şi pachete cu alimente tradiţionale credincioşilor prezenţi la slujbă şi familiilor nevoiaşe aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

***

În municipiul Galaţi, două biserici îl au ca ocrotitor pe acest Sfânt Ierarh, şi anume biserica Sf. Nicolae şi Sf. Atanasie Patelarie“ din centrul municipiului şi biserica din lemn „Sf. Atanasie Patelarie“ din cartierul Micro 17.

Între anii 1642-1653, Sfântul Atanasie a locuit şi a slujit la Mănăstirea „Sfântul Nicolae“ din oraşul Galaţi, în vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei.

El a adormit în Domnul la 1654, în Ucraina, sfintele sale moaşte păstrându-se întregi, aşezate pe tron arhieresc, în Catedrala Mitropolitană din Harkov.

În zilele de 2-3 mai ale anului 2009,  în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a membrilor Sfântului Sinod, la Galaţi au avut loc impresionante manifestări liturgice şi misionare dedicate proclamării cinstirii şi introducerii în cultul Bisericii noastre a Sfântului Ierarh Atanasie. Acest act sacru a constituit o confirmare a evlaviei şi cinstirii pe care slujitorii şi credincioşii de la Dunărea de Jos le au astăzi faţă de cel ce a păstorit aceste meleaguri în urmă cu peste 350 de ani.

Momentul trecerii în calendar a Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului, din data de 1-3 mai 2009, a fost însoţit de săvârşirea slujbei de resfinţire a bisericii „Sfântul Nicolae“ din Galaţi, aflată pe fundaţia fostei mănăstiri în care a locuit Sfântul Atanasie, precum şi sfinţirea bisericii din lemn, închinată acestui sfânt, din municipiul Galaţi.

Sfântul Atanasie reprezintă o icoană vie a sfinţeniei, care uneşte în duh de rugăciune şi comuniune pe credincioşii ortodocşi greci, români şi slavi, care îl cinstesc ca pe un părinte mărturisitor şi trăitor al dreptei credinţe.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook