Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, a continuat astăzi, 8 mai, seria conferinţelor pastoral-misionare din primul semestru al anului 2023, cu întrunirea preoţilor din Protopopiatele Tecuci şi Nicoreşti.

Programul a debutat în biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din municipiul Tecuci cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa celor 90 de preoţi din cele două protopopiate şi a cântăreţilor bisericeşti care au oferit şi răspunsurile liturgice.

După Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos a rostit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra credincioşilor şi preoţimii de la Dunărea de Jos.

În cuvântul adresat cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop Casian le-a vorbit preoţilor despre necesitatea pocăinţei şi a împărtăşirii cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, oferind câteva sfaturi duhovniceşti cu privire la vocaţia preoţească şi conduita preotului acasă şi în societate.

Lucrările propriu-zise ale conferinţei, prezidate de ierarhul Dunării de Jos au fost aşezate sub genericul „Anul omagial al pastoraţiei persoanelor vârsnice“ şi s-au desfăşurat în sala de conferinţe a Protoieriei Tecuci.

La eveniment au participat şi mai mulţi intelectuali vârsnici din această zonă a eparhiei.

În deschiderea şedinţei, doamna Maria Andrei în vârstă de 96 de ani, din localitatea gălăţeană Barcea, a prezentat câteva lucrări picturale realizate de dânsa şi a recitat, cu multă luciditate şi expresivitate, poezii din literatura română scrise de reuniţi poeţi ai neamului nostru. Distinsa invitată a rememorat întâmplări pline de lumină şi bucurie petrecute cu mulţi ani în urmă cu prilejul marilor sărbători creştine.

De asemenea, veteranul de război Gheorghe Arhip, în vârstă de 100 de ani, fost maior în Armata română, a adus mărturii din viaţa sa de militar şi a mulţumit ierarhului locului pentru momentele deosebite trăite în aceste zile în care a fost decorat cu distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“. 

În continuare, domnul profesor pensionar Virgil Pavel, în vârstă de 87 de ani, a prezentat un referat despre sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în oraşul Tecuci, lucrare ce urmează a fi cuprinsă în paginile revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“.

În cadrul luărilor de cuvânt, preoţii tinerii şi apoi preoţii mai în vârstă au prezentat consideraţii despre puterea rugăciunii şi momentele de înălţare sufletească din cadrul Sfintei Liturghii.

Ultima parte a conferinței a fost rezervată dezbaterilor, în cadrul cărora au fost semnalate și analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea şi activitatea preoţească cu referire la temele sinodale ale anului 2023.

Înaltpreasfinţia Sa a încheiat lucrările conferinţei mulţumind atât invitaţilor speciali, cât şi preoţilor din cele două protopopiate ale eparhiei pentru frumoasa şi rodnica lucrare bisericească, îndemnându-i pe toţi să fie apostoli ai iubirii, după modelul Sfântului Evanghelist Ioan, pomenit astăzi în Biserica noastră.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook