Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 10 mai 2023, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Casian, a avut loc la Galaţi etapa eparhială a Concursului Naţional Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului“.

Concursul care s-a adresat elevilor participanţi la proiectul catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ s-a desfăşurat în contextul Anului omagial şi comemorativ 2023 în Patriarhia Română şi a fost implementat în Arhiepiscopia Dunării de Jos, în cele opt protopopiate ale eparhiei, prin Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul.

Potrivit proiectului, scopul ediției din acest an este „să valorifice și să pună în practică conținutul de credință al Bisericii Ortodoxe cu privire la relația de iubire și comuniune a omului cu Dumnezeul și cu aproapele său, să promoveze relația de iubire, cunoaștere, apropiere și slujire dintre oameni, cu precădere relația tinerilor în raport cu vârstnicii, promovând dialogul între generații, colaborarea şi fapta izvorâtă din iubire şi credință“.

La nivelul Arhiepiscopiei Dunării de Jos au participat la acest concurs naţional un număr de 1650 de elevi din 96 de grupuri catehetice parohiale.

La etapa eparhială s-au prezentat lucrările tinerilor clasaţi pe primele locuri la faza pe protoierie.

Astăzi, la orele amiezii, în Sala „Episcop Chesarie Păunescu“ a Centrului Eparhial, membrii comisiei formată din profesori universitari, protopopi şi inspectori pentru disciplina Religie au jurizat lucrările câştigătoare de la fiecare protoierie, desemnând ocupanţii primelor trei locuri pe eparhie, conform criteriilor din metodologia de concurs.

Chiriarhul Dunării de Jos le-a vorbit celor prezenţi despre experienţa persoanelor vârsnice şi necesara, dinamica şi activa implicare a tinerilor în proiectele şi programele pe care le desfăşoară Biserica, arătând că lucrarea acestora izvorăşte din entuziasmul tineresc şi este o şansă deosebită pentru consolidarea şi întărirea relaţiei dintre tineri şi vârstnici.

”Prin lucrările de excepţie prezentate, se poate vedea cât de aproape sunt tinerii de tezaurul spiritual al Bisericii lor, atunci când folosesc experienţa vârstnicilor şi cât de bucuroşi sunt vârstnicii atunci când primesc energia, culorile şi încurajările deosebite ale tinerilor“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni: cateheză şi activităţi ale grupului catehetic, iar în urma jurizării au fost stabilite parohiile câștigătoare din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Grupul catehetic clasat pe locul întâi este cel al Parohiei Moscu, Protopopiatul Târgu Bujor, județul Galaţi.

La final, Părintele Arhiepiscop i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi la acest eveniment şi le-a transmis câteva îndrumări pentru perioada următoare.

Membrii grupul câştigător al locului întâi pe eparhie vor participa la etapa naţională a concursului, ce se va desfăşura în data de 21 mai 2023 la Patriarhia Română, unde vor fi premiaţi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, patronii spirituali ai Catedralei patriarhale.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook