Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În după-amiaza zilei de 16 mai 2023, la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos a fost vernisată expoziţia temporară „Portrete – tablouri, schiţe, grafică“.

La manifestarea culturală desfăşurată în Sala „Sergiu Dumitrescu”“ din cadrul Muzeului eparhial a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu oameni de cultură, artişti, profesori, preoţi din muncipiul Galaţi, precum şi elevi şi studenţi gălăţeni.

Expoziţia cuprinde o parte din cele peste 400 de lucrări colecţionate de-a lungul timpului de către domnul Vasile Joanta, președintele Asociației „Pro Boholţ“, multe dintre exponate fiind realizate în timpul taberelor de creație, sponsorizate şi organizate în localitatea Boholț, județul Brașov, locul natal al colecţionarului de artă.

Acest eveniment cultural se înscrie în seria manifestărilor organizate în Eparhia Dunării de Jos în Anul omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice, între lucrările expuse regăsindu-se ilustrate chipuri de oameni vârstnici din satul românesc autentic.

În debutul întrunirii, câţiva dintre iubitorii de cultură şi de artă prezenţi în sala de expoziţie au fost invitaţi de către chiriarhul Dunării de Jos pentru a aduce consideraţii despre lucrările expuse şi viziunea artistică proiectată în aceste excepţionale creaţii.

Cu emoţie şi recunoştinţă, artistul plastic Gheorghe Miron a creionat în cuvinte alese o serie de calităţi ale colecţionarului şi promotorului de artă din care transcende iubirea acestuia faţă de frumos.

În continuare, între cei care şi-au exprimat frumoasele gânduri şi admiraţia cu privire la lucrările prezentate în această expoziţie au fost şi câţiva tineri, studenţi şi elevi gălăţeni.

Invitat să ia cuvântul, prof. univ. Cătălin Fetecău, preşedintele Sentului Universităţii „Dunărea de Jos“, a vorbit despre iubirea care poate fi regăsită în lucrările de artă, acestea fiind instantanee din eternitate în care sunt surprinse imagini din vieţile unor personaje şi a unor oameni obişnuiţi care au trăit cândva.

„În chipurile celor în vârstă prezentate în această expoziţie se împleteşte şi ia formă ceea ce un teolog şi un istoric al religiilor au dezvoltat într-o sintagmă istoric-sintetizatoare asupra spiritualităţii româneşti, cea a creştinismul cosmic. A spus-o şi Eliade, a dezvoltat-o în chip magistral părintele profesor Dumitru Stăniloae ... creştinismul cosmic, sufletul poporului român, sufletul ţăranului român, care nu poate fi doar contemplat, ci trebuie să fie întrupat! Şi întruparea sa, cred că se întâmplă acolo, în chipul acelui copil care este proaspăt, tânăr şi nevinovat, aceaşi nevinovăţie pe care o trăieşte şi vârsnicul în cuminţirea timpului. La tinereţe, timpul este mai năvalnic, la maturitate vine cu griji, cu proiecţii, iar la bătrâneţe se cuminţeşte în trupul, mintea şi sufletul acestuia“, a precizat profund prof. univ. Ion Cordoneanu.

Părintele profesor univ. Lucian Petroaia a adus consideraţii valoroase despre transfigurarea timpul prin tot ceea ce suntem, vibrăm, trăim şi exprimăm.

Distinsul coleţionar de artă, ing. Vasile Joanta,  în cuvântul său rostit domol şi bine aşezat a arătat că privirea lucrările de artă aduce liniştire sufletească şi contemplarea lui Dumnezeu.

Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre dragostea faţă de artă şi de frumos şi despre frumuseţea transfiguratoare. Ierarhul a evidenţiat măsura în care o lucrare de artă are capacitatea de a comunica în timp şi a transmis un cuvânt de aprecierea şi de mulţumire pentru aducerea la Galaţi a unei astfel de expoziţii care înveşniceşte frumuseţea.

Cei prezenţi au putut vedea şi expoziţia temporată dedicată Episcopului Melchisedec Ştefănescu, amenajată cu prilejul împlinirii a 131 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

La final, în holul principal de la intrarea în muzeu a fost săvârşit un Parastas pentru primul episcop al acestei eparhii, Melchisedec Ştefănescu.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada  17 mai – 20 iunie 2023.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook