Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În  Arhiepiscopia Dunării de Jos s-a desfăşurat astăzi, 18 mai 2023, Conferinţa pastoral-misionară de primăvară a preoţilor din Protopopiatul Covurlui.

În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi, în biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Pechea, judeţul Galaţi, situată în vecinătatea sediului administrativ al Protoieriei Covurlui.

Această biserică a fost aleasă ca loc de desfăşurare a conferinţe preoţeşti, întrucât, la data de 15 aprilie 1873, a fost sfinţită de Episcopul Melchisedec Ştefănescu, comemorat în aceste zile în Arhiepiscopia Dunării de Jos prin multiple maifestări liturgice şi culturale, la împlinirea a două veacuri de la naştere şi 131 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

La slujba Sfintei Liturghii, împreună cu cei 37 de clerici din acest protopopiat, au participat vârstnici şi elevi de la unităţile şcolare din comuna Pechea.

La momentul cuvenit, copiii prezenţi la slujbă, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional al zonei, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre păcatul care întunecă viaţa şi despre pocainţa şi iertarea care aduc în viaţa noastră lumina Domnului Hristos.

Ierarhul locului a oferit clericilor din această zonă a eparhiei şi câteva sfaturi duhovniceşti, practice şi necesare în slujirea aproapelui, adesea încercat şi aflat în suferinţe sufleteşti şi trupeşti.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşit un Parastas pentru marele ierarh al Bisericii noastre, vrednicul de pomenire Episcop Melchisedec Ştefănescu al Dunării de Jos şi pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii acestei biserici, trecuţi la cele veşnice

Tot în locaşul de cult s-au desfăşurat şi lucrările propriu-zise ale conferinţei preoţeşti centrate pe tema Anului omagial 2023.

În cadrul conferinţei, Părintele Arhiepiscop i-a îndemnat pe preoţi să se aplece cu mai mare atenţie asupra situaţiilor în care află mulţi vârstnici, singuri şi fără sprijin, motivându-i şi încurajându-i pe tineri şi pe ceilalţi credincioşi să-i viziteze şi să le ofere cel mai preţios dar: timpul lor şi disponibilitatea de a-i asculta şi a învăţa din experienţa acumulată de-a lungul vieţii.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a vizitat persoanele fără de adăpost asistate în cadrul Centrului Medico-Social din localitatea Pechea pentru a le binecuvânta şi a le oferi daruri.

Prin grija Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, în curtea acestui centru, în anul 2008, a fost înfiinţată Parohia Pechea IV şi a fost pusă piata de temelie pentru bisericii cu hramul „Sf. M. Mc. Pantelimon“ care slujeşte nevoilor celor internaţi aici, atât din punct de vedere social, cât şi liturgic şi misionar. Noua biserică a fost sfinţită de chiriarhul Dunării de Jos în anul 2020, iar pentru cele 80 de persoane asistate sunt desfăşurate periodic acţiuni filantropice prin grija şi implicarea preoţilor şi credincioşilor din acest protopopiat.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook