Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Joia cea Mare a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi a fost săvârşită, conform rânduielii liturgice din Biserica Ortodoxă, slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în cadrul căreia a fost sfinţit Sfântul Agneţ din care se va pregăti şi se va păstra, pe Sfânta Masă, în tot timpul anului, Sfânta Împărtăşanie ce va fi oferită semenilor noştri bolnavi şi copiilor.

Tot astăzi, chiriarhul chiriarhul Dunării de Jos a împlinit, după tradiţie, rânduiala spălării picioarelor.

Cu acest prilej, mai mulți copii și credincioși participanți la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

După rugăciunea Amvonului, ierarhul Dunării de Jos a împlinit pilda de dragoste şi îndemnul dumnezeiesc la smerenie şi iubire faţă de aproapele nostru prin săvârşirea ceremonialului spălării picioarelor.

În acest an, beneficiarii acestei ritual emoţionant au fost 12 copii de la Şcoala Gimnazială „Dumitru Căpraru“ din localitatea Griviţa, judeţul Galați, cu vârste cuprinse între 7 şi 9 ani, proveniţi din familii cu posibilități materiale reduse.

La momentul liturgic cuvenit, urmând îndemnului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfinţia Sa s-a încins cu ştergar şi a săvârşit ritualul respectiv celor 12 „mici ucenici“, după care le-a oferit făclii aprinse.

Pe lângă binecuvântarea lui Dumnezeu, copiii au primit încălţăminte şi îmbrăcăminte nouă, precum şi obiecte de igienă personală şi dulciuri în valaore de 2000 lei.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre exemplul de smerenie pe Mântuitorul Hristos l-a oferit ucenicilor Săi, arătând că rânduiala săvârşită este plină de înţelesuri tainice.

La final, Părintele Arhiepiscop au avut un dialog cu copiii prezenţi astăzi la slujbă.

Activitatea cu caracter social-filantropic şi misionar din Joia cea Mare prin care cei 12 copii au participat la slujbă, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului şi au primit daruri a fost organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos în parteneriat cu filiala gălăţeană a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook