Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 25 mai 2024, în Arhiepiscopia Dunării de Jos a avut loc conferinţa pastoral-misionară corespunzătoare primului semestru al acestui an, cu preoţii din cadrul protopopiatelor Galaţi şi Brăila.

Lucrărilor şi dezbaterilor din cadrul acestei întruniri au fost aşezate sub genericul Anului omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi s-a desfăşurata în Aula Magna „Alexandru Ioan Cuza“ din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Învitat special la eveniment a fost renumitul neurochirurg, academicianul Leon Dănăilă. Renumitul medic a fost însoţit la Galaţi de unul dintre doctoranzii săi, preotul Agapie Dragoş Nistor din Grecia şi de către diaconul Ioanichie Gheorghe Nicolescu.

Împreună cu cei 200 de clerici din cele două protopopiate ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos au fost prezenţi şi medici, dar şi preoţii din unităţile medicale din judeţele Galaţi şi Brăila.

În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian a transmis un cuvânt de binecuvânatre şi a vorbit celor prezenţi despre înţeleapta şi buna colaborare care există între cadrele medicale şi slujitorii Sfintelor Altare în beneficiul pacienţilor.

Înaltpreasfinţia Sa a făcut o analogie între întâlnirea dintre Domnul nostru Iisus Hristos și bolnavul aflat în suferință de 38 de ani - întâmplare relatată de Evanghelia din Duminica a patra după Sfintele Paști, și participarea în cadrul acestei conferințe la o întâlnire a gălăţenilor şi brăilenilor cu cel mai mare medic fără de arginți din zilele noastre, strălucitul savant Leon Dănăilă.

Părintele Arhiepiscop l-a prezentat pe distinsul invitat, evidențiind viața aleasă și activitatea prolifică pusă cu mare dragoste și disponibilitate în slujba semenilor săi aflați în suferință.

În continuare, celebrul medic a prezentat câteva repere biografice şi a relatat situații și întâmplări memorabile din vasta sa carieră de medic care i-au definit parcursul luminos al vieții sale.

La final, Părintele Arhiepiscop Casian i-a conferit medicului Leon Dănăilă distincţie eparhială pentru mireni, „Vrednicia andreiană“.

Distincţia a fost acordată în contextul „Anului omagial al pastorației şi îngrijirii bolnavilor” în Patriarhia Română, în semn de aleasă preţuire pentru „apostolatul medical, prin credinţă, ştiinţă, devotament şi jertfelnică lucrare în domeniul neurochirurgiei“.

Înaltpreasfinţia Sa a încheiat lucrările conferinţei mulţumind atât invitatului special, cât şi preoţilor din cele două protopopiate ale eparhiei, precum medicilor şi celorlalţi participanţi la eveniment.

Neurochirurgul Leon Dănăilă este membru titular al Academiei Române şi membru al altor nouă academii din străinătate. Până în prezent a realizat 40.300 de operaţii, a scris 63 de cărţi - 25 dintre acestea fiind traduse în limba engleză, deţine 18 certificate de inventator şi 10 certificate de inovator.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook