Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 30 mai, a continuat în Arhiepiscopia Dunării de Jos seria conferinţelor pastoral-misionare din primul semestru al anului 2024, cu întrunirea preoţilor din protopopiatele Făurei şi Însurăţei.

Programul a debutat cu participarea preoţilor din cele două protopopiate ale Eparhiei Dunării de Jos la slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de un sobor de preoţi în prezenţa chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în Capela „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon“ din cadrul Aşezămâtului social-filantropic „Sfântul Pantelimon“ – Lacu Sărat, judeţul Brăila.

Ierarhul Dunării de Jos a rostit rugăciuni de mulțumire către Milostivul Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra clerului şi credincioşilor din această eparhie, şi, totodată, a înălţat rugăciuni pentru cadrele medicale şi semenii aflaţi în suferinţe şi în boli.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de preoţii participanţi la întrunire.

În cuvântul adresat slujitorilor Sfintelor Altare după Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre ajutorul pe care Mântuitorul Hristos, Doctorul sulfetelor şi al trupurilor noastre, îl oferă în încercări şi în necazuri, atunci când avem nădejde în El şi Îi cerem cu credinţă să ne ajute.

Lucrările propriu-zise ale conferinţei, aşezate sub genericul „Preot şi medic în slujba bolnavilor“, s-au desfăşurat în Sala „Sf. Ioan Evanghelistul“ a Aşezământului de la Lacu Sărat.

La întrunire, împreună cu clericii din cele două protopopiate, au participat şi cadre medicale, dar şi preoţii de la parohiile din municipiul Brăila care coordonează centre sociale.

În deschiderea şedinţei, Arhipăstorul Dunării de Jos a ținut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre activitatea bisericească desfăşurată în primul semestru în Eparhia Dunării de Jos, în acest an dedicat pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor, şi i-a îndemnat pe participanţi să continuie cu implicare şi disponibilitate proiectele şi programele dedicate tinerilor, vârstnicilor şi celor bolnavi.

Părintele arhiepiscop a atras atenţia şi asupra multiplelor pericole pe care le aduce în viaţa noastră utilizarea excesivă a tehnologiei.

În cadrul şedinţei, medicii participanţi au fost invitaţi de ierarhul locului să prezinte câteva aspecte din activitatea desfăşurată în unităţile medicale şi să transmită sfaturi concrete pentru protejarea sănătăţii şi dezvoltarea colaborării cu preoţii care activează în spitale.

Între medicii prezenţi au fost şi reprezentanţi din cadrul Asociaţiei Medicilor Creştini Ortodocşi „Sfinţii Pantelimon şi Ermolae“, filiala Brăila.

Ultima parte a conferinţei a fost rezervată dialogurilor, în cadrul cărora au fost semnalate şi analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea şi activitatea preoţească şi au fot luate o serie de hotărâri necesare continuării cu multă implicare a activităţilor programate pentru perioada următoare.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook