Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Duminica Crucii, cea de a treia din Postul Mare, a fost o zi desebită în viaţa copiilor aflaţi în Penitenciarul de Minori şi Tineri din localitatea Tichileşti, Protopopiatul Brăila. Activităţile liturgice, sociale şi filantropice organizate de părintele capelan în colaborare cu parohiile brăilene, au implicat o treime din cei aflaţi în custodia penitenciarului.

După oficierea Sfintei Liturghii la capelă, unde au participat 30 de copii, iar alţii au fost vizitaţi la dormitor, prilej cu care au primit pachete cu alimente şi li s-a adresat un cuvânt de învăţătura despre semnificaţia zilei: „Fără Învierea Domnului, Crucea şi pomenirea acesteia ar fi fost doar o palmă pe obrazul istoriei omenirii. Prin Patimile, Moartea şi Învierea Domnului, Crucea obiect de tortură devine Sfânta Cruce, se preschimbă în Altar sfinţit cu Sângele Mielului jertfit de Tatăl Ceresc, din dragoste pentru lumea pe care din iubire a creat-o. Sângele preânchipuie viaţa. Putem spune că viaţa Mântuitorului Iisus Hristos a preschimbat lemnul în care era înfipt boldul morţii, în sad de viaţă purtător pe pământ” a spus părintele capelan Sorin Pleşca.

Viaţa omului din penitenciar, mai ales a tânărului privat de libertate este o cruce grea, care de multe ori îl îngenunchează pe cel ce o duce. Şi bine este când acestora le ies în cale credincioşi care doresc să vină în ajutorarea şi sprijinirea aproapelui. Cu acest gând, împreună cu conducerea penitenciarului, cu lucrători din Serviciul de Educaţie şi Intervenţie Psihosocială şi conducerea Scolii de Arte şi Meserii din penitenciar, s-a organizat în acestă zi o întâlnire între tinerii aflaţi în această instituţie şi familiile lor.

Această întâlnire reprezintă o ocazie importantă de conştientizare a faptului că sunt iubiţi, preţuiţi şi doriţi. „S-a dovedit faptul că în primul rând familia este cea care nu-l uită, care ofera permanent suport. Familia care de multe ori însemna mai puţin decât prietenii este cea care se gândeşte permanent la cel despărţit momentan din sânul ei”, a precizat psihologul unităţii doamna Siţa Popa.

Tot cu această ocazie membrii Consiliului şi Comitetului parohial de la parohia „Naşterea Domnului” din municipiul Brăila, însoţiţi de părintele paroh pc. pr. Costel Vatră au cercetat duhovniceşte treizeci şi trei de copii nevizitaţi de familii, datorită situaţiei financiare sau pentru că nu este nimeni care să se intereseze de soarta lor. Copiii au primit încălţăminte, îmbrăcăminte, precum şi pachete  cu dulciuri. „Am răspuns cu bucurie apelul făcut de Sectorul social-filantropic din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos de  a veni în ajutorul celor aflaţi departe de familii din penitenciarul de  la Tichileşti. Crucea ne aminteşte de jertfă. Perioada Postului  Paştelui este una foarte potrivită de a bucura pe alţii din puţinul jertfei noastre. Toate sunt ale lui Dumnezeu. Dintru ale Sale dăruim aproapelui prin care cele daruite iarăşi se întorc la Domnul”, a declarat părintele Costel Vatră.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook