Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

A devenit o tradiţie în Arhiepiscopia Dunării de Jos ca, în Duminica Sfintei Cruci să fie organizate ample manifestări pastoral-misionare şi social-filantropice, înțelese ca prelungire a puterii izvorâte din razele Sfintei Cruci de la Sfintele Altare către altarele vii, fraţii şi surorile aflaţi în boală, în suferinţă şi în lipsuri.

1. La Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a participat la  procesiunea cu racla ce adăposteşte o părticică din lemnul Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al eparhiei, procesiune ce a fost urmată de rânduiala specială de scoatere a sfintei cruci spre închinare.

La Sfânta Liturghie au participat şi persoanele cu dizabilităţi care provin din cadrul comunităţilor cu deficienţe de auz şi nevăzători sau dintre persoanele cu handicap din diferitele fundaţii, centre de zi sau permanente care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul municipiului Galaţi, slujba fiind transpusă şi în limbajul mimico-gestual.

2. În capela „Sfântul Spiridon“ din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Galaţi, după săvârşirea Sfintei Liturghii a fost oficiată Taina Sfântului Maslu în sobor de 7 preoţi, pentru bolnavii internaţi aici. La slujbă au participat şi o parte din cadrele medicale, precum şi numeroşi credincioşi. La finalul acesteia, slujitorii au vizitat cei 300 de bolnavi în saloanele lor, ungându-i cu untdelemn sfinţit şi oferindu-le atât asistenţă religioasă cât şi daruri de alimente şi fructe.

La activitatea social-filantropică din această instituţie medicală s-au implicat 6 parohii din municipiul Galaţi, care au organizat în zilele precedente colecte de alimente de primă necesitate.

3. În capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din incinta Penitenciarului de Maximă Siguranţă, Galaţi, celor 35 de persoane private de libertate participante la Sfânta Liturghie, dar nu numai lor, 3 parohii din municipiul Galaţi le-au oferit daruri de alimente, precum şi articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte. În cadrul programului liturgic, a fost oficiată rânduiala specială pentru cei aflaţi în închisori, rostindu-se şi rugăciuni pentru sănătate.

4. Şi în capela „Sfântul Spiridon“ din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Brăila, după săvârşirea Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Sfântului Maslu în sobor de 7 preoţi, după care au fost vizitați bolnavii în saloanele lor. Și aceștia, după tradiție, au fost mângâiați în suferințele lor cu daruri de suflet și sfaturi duhovnicești, dar și cu diferite pachete de alimente și îmbrăcăminte.

Acţiunile s-au derulat cu sprijinul nemijlocit al membrilor Consiliilor şi Comitetelor parohiale, coordonate de preoţii slujitori.

În toate sfintele lăcaşuri din Eparhia Dunării de Jos, preoţii au îndemnat credincioşii, ca prin rugăciune şi efort duhovnicesc personal, toţi cei aflaţi în suferinţă să-şi poarte crucea cu mulţumire şi, în acelaşi timp, cei ce au posibilităţi să le ofere sprijinul după râvna şi puterea lor.

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook