Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, sâmbătă 28 martie 2015, la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ s-a desfăşurat Simpozionul naţional „eTwinning – o comunitate de învăţare“.

Evenimentul, ajuns la cea de a III-a ediţie, este inclus în Calendarul Activităţilor Extracurriculare Naţionale ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Întrunirea a reunit profesori şi elevi ai şcolilor seminariale din Galaţi şi Buzău, de la alte şcoli din municipiu dar şi din Republica Moldova.

În deschidere, corul Seminarului Teologic gălăţean şi elevii Liceului „Meşterul Manole“ din Sălcuţa - Căuşeni, Republica Moldova, au susţinut un microconcert de cântece religioase şi tradiţionale.

A urmat prezentarea proiectelor power point şi susținerea unor scurte referate care au avut ca scop principal conştientizarea importanţei noilor tehnologii în vederea dezvoltării educaţionale şi culturale, care să permită şcolilor să încorporeze tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC) în activitatea la clasă.

Totodată, simpozionul s-a dovedit şi un bun prilej pentru valorificarea experienţei dobândite în cadrul proiectelor eTwinning şi Erasmus + (Comenius) prin intensificarea cooperării şi prin schimbul de bune practici între instituţii de învăţământ preuniversitar.

În partea a doua a lucrărilor a fost organizat şi un dublu concurs: de grafică  și de creaţii literare, având ca teme: „eTwinning – aventură şi creativitate”, respectiv  „eTwinning – povestea unei idei“.

Prezent la eveniment, Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a arătat că prezenţa tinerilor în cadrul acestei întruniri este  o mărturie a credinţei şi culturii neamului românesc: „Ne bucură foarte mult prezenţa tinerilor de la Seminariile din Buzău şi Galați, de la diferite şcoli din Galaţi, dar mai ales ne încântă prezența oaspeţilor noştri dragi de la renumitul liceu «Meșterul Manole» din Republica Moldova, în cadrul unui proiect european care are scopul unei mai bune cunoaşteri a culturii, obiceiurilor şi portului popular, pentru a şti să ne purtăm frumos în lume ca oameni care au şi suflet şi cultură, şi luptă pentru mai binele lor şi al popoarelor lor!“.

În continuare,  participanţii la Simpozion au vizitat Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, avînd ocazia ca, în Capela „Întâmpinarea Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni“ să se închine la icoana ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu.

Prof. Liuba Pleşca, director al Liceului „Meşterul Manole“ din Sălcuța - Căuşeni, Republica Moldova, profund impresionată de realitățile şi valorile istorice, culturale şi spirituale ale Muzeului - Palat episcopal şi-a mărturisit convingerea că „Europa ar deveni mult mai frumoasă dacă, nu doar ar cunoaște valorile noastre, ci le-ar primi şi le-ar promova! Căutarea aceasta febrilă în care ne aflăm noi toţi, şi de o parte şi de alta a Prutului, s-ar aşeza, în sfârşit, într-o matcă a ei proprie atunci când ne vom da seama că trierea valorilor, discernerea lor trebuie să-şi aibă, neapărat, obârşia în Ortodoxia noastră! Probabil de-aici trebuie să pornim şi tot aici să ne întoarcem cu toate descoperirile ştiinţifice, educaționale li tehnologice! Faptul că în cultura noastră românească sunt oameni care ltiu atât de bine să promoveze adevărata noastră istorie, adevărata noastră speşă europeană pe care, poate, nu toți ne-o recunosc, simt că este un dar de la Dumnezeu!“.

În final, Ierarhul locului a oferit celor prezenţi iconiţe şi pliantul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

La eveniment, pe lângă profesori şi elevi, au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Consiliului Judeţean din Galaţi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook